Mi történik Csehországban?

2013. június 13. - 20:37 | Külföld

Ismert cseh politikusokat, befolyásos hivatalnokokat és vállalkozókat vett őrizetbe a cseh korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) csütörtökre virradóra kezdődött, még az esti órákban is folytatódó akciója során.

Csehország utóbbi két évtizedes történetében példa nélküli álló rendőri akcióról van szó, amelynek célját hosszú órákkal az akció megindítása után sem közölték.

Az akcióban több száz rendőr, kommandós vesz részt. A cseh média, beleértve a közszolgálati médiát is, gyakorlatilag reggel óta kizárólag csak ezzel a témával foglalkozik.

A politikusok - kormányoldal és az ellenzék egyaránt - azt állítják, a rendőrség őket sem tájékoztatta, s ők is csak a sajtóból tájékozódnak. Általános a vélemény, hogy rendkívül súlyos belpolitikai helyzet alakult ki, s bárhogy is végződik az ügy, politikai földrengést okoz.

Az ellenzék a kormány lemondását és előre hozott választásokat követel. Bár Petr Nečas miniszterelnök délután kijelentette, nem követett el bűncselekményt, s nem mond le, helyi megfigyelők szerint a kormány bukása nem zárható ki.

MI TÖRTÉNIK TEHÁT CSEHORSZÁGBAN?

Azt, hogy miről is van szó, mi a rendőrségi akció konkrét célja, hivatalosan egyelőre senki sem közölte. A nyilvánosságra került nem hivatalos értesülések szerint súlyos korrupciós ügyekről van szó, amelyekben a kulisszák mögött összefonódik a magas politika és a gazdasági élet. Többségi vélemény, hogy nem egyetlen konkrét, hanem több zavaros ügyről, üzletről van szó.

KIKET VETTEK ŐRIZETBE?

Hivatalos névsor nincs. A rendőrség csak azt erősítette meg, hogy történtek őrizetbe vételek, s hogy a vizsgálatok a kormányhivatalt és a védelmi minisztériumot is érintik. Több forrás szerint az őrizetbe vettek száma elérheti a harmincat is. Eddig egyebek között a következő nevek váltak ismertté: Jana Nagyová, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Lubomír Poul, a kormányhivatal igazgatója, Milan Kovanda, a katonai hírszerzés főnöke, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt főnöke, Petr Tluchor, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselőházi frakcióvezetője, Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter, Roman Boček volt agrárminiszter-helyettes. A hatósági akció Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban folyik.

A hírek szerint az őrizetbe vett személyeket összeköti, hogy az ODS befolyásos tagjairól, illetve a párthoz közel álló lobbistákról, vállalkozókról van szó. A szálak egészen Petr Nečas miniszterelnök közvetlen környezetéhez vezetnek. A miniszterelnök délután kiállt munkatársai mellett, s hangsúlyozta, hogy továbbra is élvezik bizalmát.

Az őrizetbe vett személyek neveiből kikövetkeztethető: a vizsgálatok az ODS azon volt képviselőit érintik, akik tavaly ősszel hosszú ideig nem akarták megszavazni Petr Nečas kormányának takarékossági csomagját. Később a rebellis képviselők és a kormány megegyezett, s a törvénytervezetet végül elfogadták. A sajtó szerint a rebellisek nem "véletlenül és nem ingyen" hátráltak meg. Az ügyben idén februárban büntetőeljárást kezdeményeztek a miniszterelnök ellen.

A prágai sajtó egybehangzóan állítja: az előzmények nélküli cseh rendőrségi akció hátterében nagy valószínűséggel különféle nem tiszta üzleti, esetleg politikai megállapodások lehetnek. A másik ügyet, a védelmi tárca sokat vitatott megrendelései jelenthetik, míg a harmadikat a polgári demokraták befolyásos prágai lobbijának a tevékenysége. Ezt jelzik az Ivo Rittig és Roman Janousek befolyásos prágai vállalkozóknál és lobbistáknál lefolytatott házkutatások.

POLITIKAI REAGÁLÁSOK

A jelek szerint a politikusokat is meglepte a rendőrségi akció, s nyilatkozataikban azt állították, hogy semmiféle előzetes információik erről nem voltak. A média ezt a rendőrség jó munkájaként fogta fel.

Az egész ügyet az olmützi (olomouci) államügyészség felügyeli. Helyi megfigyelők szerint ez szokatlan helyzet, amely azt is jelzi, hogy a rendőrség és az ügyészség megpróbált a prágai országos politikai vezetéstől függetlenül eljárni, illetve megpróbálta megakadályozni tervei kiszivárogtatását.

Milos Zeman államfő nem kommentálta az ügyet, de péntekre magához kérette a kormányfőt, a rendőrfőkapitányt, és az ellenzéki szociáldemokraták elnökét.

A kormányzó ODS, amelyet leginkább érint az ügy, kora estig érdemben szintén nem nyilatkozott. Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata elnöke elfogadhatatlannak nevezte a rendőrség eljárását, s azonnali belpolitikai csúcstalálkozó összehívására szólította fel Zemant. Az ellenzék botrányról beszél, s a kormány lemondását, előre hozott választást követel.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 kormánypárt elnöke súlyosnak minősítette a kialakult helyzetet, de türelemre intett. Ugyanakkor kivizsgálandónak tartja, hogy mi van a rendőrségi akció mögött. Ezt Miroslava Nemcová képviselőházi elnök is követelte.

Nečas miniszterelnök az esti órákra összehívta a Cseh Köztársaság biztonsági tanácsát és közölte, hogy pénteken délelőtt felszólal a parlamentben, ahol elmondja véleményét a történtekről. A politikusok többsége és a közvélemény is élesen bírálja Nečast, mert szerintük a kormányfőnek haladéktalanul legalább nagy vonalakban már csütörtökön meg kellett volna magyaráznia, mi van a példátlan rendőrségi akció mögött.

(MTI)

Címkék: korrupció, rendőrség