A tömeges ételmérgezések egyre gyakrabbak Kínában

2013. június 16. - 15:22 | Külföld

Csak az elmúlt pár napban félezernél is több ember került kórházba. Idén már kétszer annyi ételmérgezés történt, mint tavaly.

A hétvégén az északnyugat-kínai Senhszi tartomány Sice településén fejfájással és hányással vittek több mint 80 embert kórházakba. A délnyugati Szecsuanban csaknem 390 diák került ugyancsak kórházba fertőző hasmenéssel, amelynek oka vélhetően fertőzött étel volt. A hatóságok az érintett Mejsan városi iskolában ételmintákat vettek, amelyek elemzése még tart.

A közép-kínai Hunan tartomány Hszinpu falujából 104 iskolás szorult kórházi ellátásra, mindannyiuknál hányás, szédülés, hasmenés és köhögés volt a megbetegedés tünete. A szakemberek itt vírusfertőzést állapítottak meg.
A dél-kínai Kuangtung tartományban egy élelmiszert gyártó üzem 160 alkalmazottja lett rosszul egy vacsorát követően. Az étkezde 57 éves mosogatóját holtan találták, de halálának okát még nem közölték. A helyszínt lezárták.

Kínában az élelmiszerek alapanyagainak minősége, eredetisége, az ételek készítésének körülményei, a higiénés szabályok betartása nem szűnő probléma. A termékhamisítások, a zöldségek vegyszermaradvány-tartalma és a szakszerűtlen tárolás, a hűtők hiánya újabb és újabb fertőzéseket, esetenként halált okoznak.

Az idei év első negyedében a hivatalos statisztikák szerint összesen 755 ember kapott ételmérgezést, amelybe 80-an belehaltak. Az esetek száma csaknem megduplázódott a tavaly ugyanebben az időben tapasztaltakhoz képest.

(MTI)

Címkék: ételmérgezés, Kína