Csatáry-ügy: Vádat emelt az ügyészség

2013. június 18. - 11:55 | Külföld

A Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt vádiratot nyújtott be a Csatáry László ellen indított bűnügyben a Fővárosi Törvényszékhez kedden - erről Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész tájékoztatta az MTI-t.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina később azt közölte, háborús bűntett a vád, így az ügy kiemelt jelentőségűnek minősül, a bíróságnak három hónapon belül kell megtartania az első tárgyalást.

A vádirat szerint Csatáry László 1944. május elejétől a kassai téglagyári internáló-, illetve gyűjtőtábor vezetőjeként puszta kézzel és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül. Az ott fogva tartott csaknem 12 ezer embert 1944. május közepe és június eleje között tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba - főként Auschwitzba - deportálták, és ebben Csatáry László tevékenyen közreműködött.

A vádirat azt is tartalmazza: az egyik transzport elindítását megelőzően, 1944. június 2-án Csatáry László megtiltotta, hogy a körülbelül 80 emberrel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon az abban tartózkodók amúgy is embertelen körülményeinek megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak

Csatáry László szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is - áll az ügyészségi vádiratban.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: Csatáry Lászlót háborús bűntettel vádolják, így a büntetőeljárási törvény szerint ez kiemelt jelentőségű ügynek minősül. Hozzátette, hogy az ilyen ügyekben a bíróságnak három hónapon belüli időpontra ki kell tűznie az első tárgyalási határnapot.

A 98 éves Csatáry Lászlót - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - tavaly júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették.

Csatáryt többször kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, ám ő mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.

(MTI)

Címkék: Csatáry László