Femen aktivisták próbálták meg rávetni magukat a francia elnökre

2013. június 21. - 17:28 | Külföld

Megpróbálta magát rávetni Francois Hollande francia elnökre a Femen nőjogi szervezet két félmeztelen aktivistája pénteken a párizsi légiszalonon. A két fiatal nőt azonnal lefogták az államfő biztonsági szolgálatának a tagjai.

A I-télé francia hírtelevízió felvétele szerint a francia elnök nyugodtan sétált a világ hagyományosan legjelentősebb légi kiállításán, amikor a két feminista aktivista "Free Femen" (Szabadságot a Femeneknek) felkiáltással rohanni kezdett felé. A fedetlen keblű nőket - akiknek a testén a Free Femen felirat volt - azonban Hollande testőrei feltartóztatták, amikor azok az elnök felé vetették magukat.

Miközben a két tiltakozót lefogták a testőrök, ők a Femen azon három európai tagjának a keresztnevét skandálták, akiket Tunéziában múlt héten négyhavi letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért félmeztelenül tüntettek tunéziai társuk, a május 19. óta fogva tartott Amina Tyler támogatására. A 19 éves lány közfelháborodást keltett Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten, amivel a nők hátrányos helyzetére akarta felhívni a figyelmet.

A párizsi tiltakozók egyikének felsőtestén a Free Femen felirat volt olvasható, a másik nő pedig Fly away from islamism (Távolodjatok el az iszlamizmustól!) szöveget viselt magán. Mindkettőjüket megbilincselte az elnöki biztonsági szolgálat, majd egy épületbe kísérték be őket.

Inna Sevcsenko, a Femen Párizsban élő ukrán vezetője petícióban kérte a francia elnököt arra, hogy szólítsa fel tunéziai kollégáját Amina és a három európai aktivista szabadon engedésére. "Nem azért, mert a foglyok között francia állampolgárok is vannak, hanem mert a nők jogai és a szólásszabadság egyetemes értékek, és ön azt ígérte, hogy ez lesz a diplomáciájának a központi eleme" - olvasható az interneten közzétett szövegben, amelyet eddig több mint 11 ezren írtak alá. Francois Hollande július elején látogat Tunéziába.

MTI/para