Londoni elemzők: egyéves mélyponton világgazdasági aktivitás

2013. július 3. - 19:39 | Külföld

Egyévi mélypontra süllyedt a világgazdaság kilábalási ütemét jelző legfőbb átfogó aktivitási mérőszám - közölte szerdán az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI). Júniusról szóló, szerdán Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentős mértékben, 1,5 ponttal 51,4-re csökkent.

A JP Morgan szakelemzői szerint ez tizenkét hónapja a legalacsonyabb érték, bár továbbra is teljesítménynövekedésre vall.

A beszerzésimenedzser-indexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak.

A JP Morgan szakérői közölték, hogy az általuk kimutatott, összesített júniusi gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató éves szintre vetítve csak 2,1 százalékos pillanatnyi, a második negyedév egészére pedig 2,2 százalékos átlagos globális GDP-növekedési ütemnek felel meg.

Az átfogó mutatón belül különösen jelentős mértékben, 1,7 ponttal 51,0-re esett az új megrendelések részindexe, a foglalkoztatási részmutató ugyanakkor valamelyest emelkedett, 51,7-re. Ez figyelemreméltó, mivel enyhíti bizonyos mértékben azokat a korábbi aggályokat, hogy meredeken lassul a világgazdasági szintű állásszám-növekedési ütem - áll az elemzésben.

Szerdán egy másik nagy befektetési csoport is kedvezőtlen helyzetértékelést adott a világgazdasági aktivitásról.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai közölték, hogy az általuk képzett GLOBALcycle üzleti indikátor, amely a világgazdasági szintű GDP-érték 80 százalékát előállító legnagyobb gazdaságokat méri, júniusban "lefulladt", és "oldalazó" mozgást végzett.

A ház szerint a jelzőszám 3 százalékos, szezonális kiigazítással éves szintre számolt növekedést vetít előre a harmadik negyedévre, ám erre lefelé mutató kockázatok hatnak.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakelemzői közölték, hogy a ház Kínára szakosodott stábja egyre erősebben lefelé ható kockázatokat érzékel a kínai gazdaságban, de a cég várakozása szerint az amerikai növekedési ütem is lassulni fog a harmadik negyedévben.

A felzárkózó gazdaságokkal és különösen Kínával kapcsolatban más nagy londoni házak is egyre borúlátóbbak.

Legújabb globális előrejelzésében a Fitch Ratings azt jósolta, hogy az utóbbi másfél évtized egyik leggyengébb gazdasági teljesítménye várható az idén a világ legnagyobb felzárkózó gazdaságaiban.

A nemzetközi hitelminősítő harmadik negyedévi világgazdasági prognózisában jelentősen rontotta az angol rövidítéssel BRIC-országcsoportnak nevezett térség - Brazília, Oroszország, India és Kína - növekedésére adott becslését, átlagosan 0,7 százalékponttal az idei évre és 0,3 százalékponttal 2014-re.

A Fitch új előrejelzése szerint a négy gazdaság együttes átlagos növekedési üteme az idén 5,6 százalék, jövőre 6,0 százalék lesz.

A hitelminősítő szerint az 1998-as oroszországi fizetési válság óta az új becslésben szereplő idei ütem lenne a második leggyengébb növekedés ebben a csoportban; a négy gazdaság azóta csak 2009-ben teljesített ennél rosszabbul.

A Fitch Ratings a legnagyobb BRIC-gazdaságra, Kínára adott idei GDP-növekedési prognózisát 7,5 százalékra csökkentette az eddig érvényben tartott 8,0 százalékról, és jövőre is ugyanilyen ütemű, 2015-re azonban 7,0 százalékra tovább lassuló GDP-növekedést vár a kínai gazdaságban.

(MTI)