Több ezren rohantak az első idei bikafuttatáson Pamplonában

2013. július 7. - 15:16 | Külföld

Több ezren tették próbára bátorságukat és gyorsaságukat az első idei pamplonai bikafuttatáson vasárnap reggel, közülük egy spanyol és három külföldi turista kalandja végződött kórházban,

Több ezren rohantak az első idei bikafuttatáson Pamplonában

A helyi hatóságok közlése szerint egyikük sérülése sem súlyos. Ugyan a bikák előli futás hagyományosan a fiatal férfiak "sportja", a vasárnapi sérültek között egy 26 éves amerikai nő is van. Ő futás közben a szűk utcácskák egyikén elesett, de csak az arca sérült meg. Rajta kívül egy 24 éves ausztrál férfit könnyű fejsérüléssel, egy 44 britet pedig térdsérülésekkel szállítottak kórházba, míg egy 36 éves helyi férfinak a karja tört el.

A hagyományos San Fermín-ünnep szombaton kezdődött, az első bikafuttatást pedig vasárnap reggel tartották. Jövő vasárnapig minden reggel nyolc órakor kiengednek hat erre a célra tenyésztett bikát. A bátor futóknak a macskaköves szűk utcákon csaknem 850 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott, több mint 600 kilogramm súlyú bikák előtt. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének.

Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

Az ünnep idején spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát, az észak-spanyolországi városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.

mti

Címkék: bikafuttatás