Strasbourgra haragszik a Jobbik a Magyar Gárda feloszlatásának helybenhagyása miatt

2013. július 9. - 13:39 | Külföld

A Jobbik szerint felháborító, "a valósággal és a társadalom elsöprő többségének véleményével köszönő viszonyban sincs" a strasbourgi bíróság keddi ítélete, amely szerint a Magyar Gárda Egyesület bírósági feloszlatása nem sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett gyülekezési és egyesülési szabadságot.

Strasbourgra haragszik a Jobbik a Magyar Gárda feloszlatásának helybenhagyása miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület részeként működött, nem volt attól független, a mozgalom megmozdulásai alkalmasak voltak a félelemkeltésre, a megfélemlítő menetelések pedig egy "lényegében rasszista" jogrend megvalósítása érdekében tett első lépéseknek tekinthetők.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása volt az egyetlen hatékony módja annak, hogy a hatóságok megszüntessék a Magyar Gárda Mozgalom által másokra jelentett fenyegetést.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő keddi közleményében úgy reagált: visszautasítják azt a feltételezést, hogy a Magyar Gárda megmozdulásai egy "lényegében rasszista" jogrend megvalósítására irányultak volna.

A Jobbik álláspontja szerint a Magyar Gárda Egyesület és a "vele tévesen azonosított" mozgalom feloszlatását jogszerűtlenül mondták ki, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájához mint speciális jogorvoslati fórumhoz fordulnak.

Gaudi-Nagy Tamás szerint a gárdistáknak "az az emberi, bajtársi közössége, mely az évek során összekovácsolódott, nem oszlatható fel és nem tiltható be".

mti/para