Pedagógusbérek: átlagosan 34 százalékkal emelkedik a fizetés szeptembertől...

2013. július 10. - 14:38 | Külföld

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón.

Pedagógusbérek: átlagosan 34 százalékkal emelkedik a fizetés szeptembertől...

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Úgy fogalmazott, hogy a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere.

Balog Zoltán hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át "évenként minimum öt, de átlagosan tíz százalékkal" növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején.

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét - tette hozzá.

Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.

Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.

- mti/para -