Pamplonai bikafuttatás - Egy ausztrál nőt öklelt fel egy bika az utolsó napon

2013. július 14. - 12:42 | Külföld

A bika felöklelt egy nőt a spanyolországi Pamplonában vasárnap, a hagyományos San Fermín-ünnep utolsó napján, négy másik ember kisebb sérülésekkel és karcolásokkal úszta meg a bikafuttatást.

Pamplonai bikafuttatás - Egy ausztrál nőt öklelt fel egy bika az utolsó napon

Javier Sesma, a helyi egészségügyi hatóságok képviselője azt mondta, hogy a 23 éves nőt a mellkasán érte a szúrás. Valamennyi sérültet kórházba szállították.

Az ausztrál állampolgárságú nő egy kerítésre kapaszkodott fel, a küzdőtér előtti területen, amikor az egyik bika megdöfte. A többi ember sérülését úgy szerezte, hogy a bikák futás közben fellökték őket.

A San-Fermin-ünnep keretében a múlt szombat óta mindennap reggel nyolc órakor kiengedtek hat erre a célra tenyésztett bikát. A bátor futóknak a macskaköves szűk utcákon csaknem 850 métert kellett megtenni az aréna felé hajtott, több mint 600 kilogramm súlyú bikák előtt. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének.

Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és azon 2000-3500 futó vesz részt. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

Az ünnep idején spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát, az észak-spanyolországi városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.

MTI/para

Címkék: bikafuttatás