Újabb áldozatokat követelt az áradás Északnyugat-Kínában, súlyos károk

2013. július 15. - 18:54 | Külföld

Északnyugat-Kínában legkevesebb nyolc ember meghalt, hatnak nyoma veszett a heves esőzések és áradások következtében.

Újabb áldozatokat követelt az áradás Északnyugat-Kínában, súlyos károk

Földcsuszamlások egy földalatti olajvezetékben is kárt okoztak, s az olaj a közeli folyóba jutott, amely a Sárga folyóba torkollik - jelentette a kínai média hétfőn.

A halálesetekről és a víz által elsodort emberekről ezúttal Kanszu tartományból érkezett jelentés, amelynek 44 megyéjében csaknem 930 ezer embernek okoztak kárt a folyamatos esőzések és a megáradt folyók. A régióban július 7. óta 135 ezer ház dőlt romba vagy rongálódott meg súlyosan, 106 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre és részesítettek segélyben.

Senhszi tartományban hegyomlás rongált meg egy földalatti olajvezetéket, s az olaj a közeli folyóba szivárgott. A helyi illetékesek tájékoztatása szerint a riadóztatott katasztrófaelhárítók már hat védőgátat építettek, hogy megakadályozzák a szennyeződés továbbterjedését. Ezzel egy időben szakemberek és a közelben élők a foltok és növényzet eltávolításán munkálkodnak.

A Senhszi tartományt ért nagy mennyiségű csapadék és annak következményei miatt a múlt hét eleje óta 27 ember halt meg.

Pekingben ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy a pénzügyminisztérium és a polgári ügyek minisztériuma 450 millió jüan (16,3 milliárd forint) támogatást különített el az árvizek által legsúlyosabban érintett térségek, vagyis elsősorban a délnyugati Szecsuan tartomány és Csungking város számára, valamint a közép-kínai Hupej és Anhuj tartományoknak.

(MTI)