Cseh kormány - A szociáldemokraták feltételeket támasztanak

2013. július 16. - 09:57 | Külföld

A Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) három feltételt fogalmazott meg, amelyek teljesítése esetén kész támogatni a Jiří Rusnok vezette hivatalnokkormányt.

A ČSSD feltételeit Michal Hašek, a párt alelnöke hétfőn nyújtotta át a miniszterelnöknek - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap keddi kiadásában.

Az első feltétel, hogy Jan Fischer pénzügyminiszter oszlassa el azokat a bizonytalanságokat, amelyek januári államfőválasztási kampányának a finanszírozásával kapcsolatban támadtak. A második, hogy a kormányprogram összhangban legyen a szociáldemokraták célkitűzéseivel, míg a harmadik, hogy a kormány továbbra is tartsa napirenden az előre hozott parlamenti választás lehetőségét.

A cseh hivatalnokkormány a múlt szerdán alakult meg. Rusnok miniszterelnöknek 30 napja van arra, hogy a képviselőház elé terjessze kormánya programját és kérje a testület bizalmát.

A januári elnökválasztáson sikertelenül induló Fischernek egészen a múlt hétig nem sikerült rendeznie kiadásait, mert korábbi támogatói ígéreteik ellenére nem fizettek. Amikor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ő lesz az új pénzügyminiszter, két napon belül megérkezett számlájára a hiányzó 5,3 millió korona, ami éles bírálatokat és spekulációkat váltott ki. Többségi vélemény, hogy a támogatók viszontszolgáltatást várnak Fischertől. A pénzügyminiszter ezt tagadja, s felszólította támogatóit, hogy lépjenek a nyilvánosság elé. A kormányfő azt mondja, mindössze annyi történt, hogy Fischer ígéretéhez híven még kinevezése előtt rendezte a problémát, amelyet eredetileg valamivel később kívánt rendezni.

"Ha Fischernek nem sikerül hitelesen igazolnia, hogy a pénz nem függ össze miniszteri kinevezésével, még a bizalmi szavazás előtt távoznia kell posztjáról" - mondta a lapnak Hasek.

A második feltételt ismertetve megjegyezte: "Ha a kormányprogram nem lesz összhangban legfőbb céljainkkal, nem fogjuk támogatni a kormányt".

A harmadik feltétellel kapcsolatban az alelnök azt mondta, hogy a ČSSD akkor sem kíván lemondani az előre hozott képviselőválasztás kiírásáról, ha a Rusnok-kormány bizalmat kapna, s elvileg akár a jövő májusban esedékes soros választásig kormányozhatna.

A cseh képviselőház szerdai rendkívüli ülésén tűzi napirendre a testület feloszlatásának kérdését, ami az előre hozott választás kiírásának feltétele. A 200 tagú képviselőház önfeloszlatásához 120 honatya támogatására van szükség. Jelenleg úgy tűnik, hogy szociáldemokraták és a kommunisták kezdeményezésének nincs ilyen nagy támogatottsága.

A Rusnok-kormány iránti bizalmi szavazásra várhatóan augusztus 8-án kerül sor.

(MTI)

Címkék: cseh kormány