Nem kezelhetnek terroristaként, amíg nem bizonyítják

2013. július 18. - 13:19 | Külföld

Az EU nem fogadhat el korlátozó intézkedéseket valakivel szemben úgy, hogy ne támasztaná alá bizonyítékokkal az illető részvételét terrorista tevékenységben - mondta ki csütörtökön kihirdetett ítéletében az Európai Unió bírósága.

Nem kezelhetnek terroristaként, amíg nem bizonyítják

Az ítélet Jasszin Kadi szaúdi állampolgár ügyében született. A szóban forgó üzletembert az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankcióbizottsága Oszama bin Ladennel és az al-Kaida hálózattal összeköttetésben álló személyként jelölte meg még 2001-ben, és ennek megfelelően felvették a nevét a szankciókkal sújtandó egyének uniós listájára. Kadival azonban nem közöltek semmilyen terhelő bizonyítékot, és azt sem, hogy mi indokolta a listára történt felvételét.

Az ügyből per keletkezett, és a luxembourgi székhelyű európai bíróság 2008-ban arra az álláspontra helyezkedett: az uniós bíróságoknak biztosítaniuk kell az uniós jogi aktusok jogszerűségének teljes felülvizsgálatát, és nem jelentenek kivételt ez alól azok a jogi aktusok sem, amelyek az ENSZ BT határozatait hajtják végre.

Ezután egy másik uniós bírói testület, az úgynevezett Törvényszék kimondta, hogy megsértették Jasszin Kadinak a védelemhez, valamint a hatékony bírói jogvédelemhez való jogát. A szankciós lista összeállításában szerepet játszó Európai Bizottság, az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanács, valamint Nagy-Britannia megtámadta ezt a döntést. Az Európai Unió Bírósága azonban most - a fellebbezést elbírálva - megerősítette, hogy a bizonyítékok előterjesztésének hiányában nem lett volna szabad szankciós listára helyezni a szaúdi férfit.

MTI/para