Detroit bedőlt - Az USA történetének legnagyobb városi csődje!

2013. július 19. - 07:57 | Külföld

A rettenetesen eladósodott Detroit csődvédelmet kért a hitelezői elől - ez derül ki azokból a bírósági dokumentumokból, amelyekre a Reuters hírügynökség hivatkozik. Ez az USA történetének legnagyobb városi csődje.

Detroit bedőlt - Az USA történetének legnagyobb városi csődje!

Detroit azt követően jelentett csődöt, hogy Rick Snyder michigani kormányzó jóváhagyta a a város válságmenedzserének ajánlását. "Ez az egyetlen ésszerű lehetőségünk" - mondta. Hozzátette, hogy Detroitnak elegendő bevétele van arra, hogy törlessze kötelezettségeit.

Kevyn Orr válságmenedzser csütörtökön kérte a szövetségi bíróságot a csődvédelemre. Amennyiben azt jóváhagyják, lehetővé válik városi ingatlanok eladása, ezzel megnyugtatva a város hitelezőit, akiknek a Financial Times szerint 18 milliárd dollárral tartozik.

A csődvédelem szintén lehetővé teszi a rossz kötvényekbe történt befektetések kompenzálását.

Némely hitelező azonban panaszt tett, amelyben kétségbe vonják, hogy a kormányzó megbízhatja a válságmenedzsert a csődvédelem kérésével.

Douglas Bernstein jogász azonban úgy látja, hogy az eset elhúzódhat egy-három évig, és meglehetősen költséges lehet, akár több tíz vagy több százmillió dollárba is kerülhet.

Detroit az USA legszegényebb városa - a lakosság több mint harmada a szegénységi küszöb alatt él. Korábban az autóiparban jeleskedett, jelenleg azonban a gazdasági válság egyik szimbóluma. Detroit lakossága az 1950-es 1,8 millióról mára 700 ezerre csökkent. A városban mintegy 100 ezer elhagyatott ház van.

Detroitot több korrupciós botrány is ellepte az elmúlt időszakban.

A nagyvárosban alapvető dolgokra sincs pénz. Nem működik például a segélyvonal, némely utcákban pedig még a közvilágítás sem. 2013 első negyedévében csak a mentők harmada működött, miközben a gyilkossági statisztika a legrosszabb az elmlt 40 évben.

SME/para