Szabadon engedték Breivik szimpatizánsát, nem készült mészárolni

2013. július 19. - 09:17 | Külföld

Szabadon engedte csütörtök este a francia rendőrség Kristian Vikernest, a szélsőséges nézeteiről ismert norvég metálzenészt, a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik egyik szimpatizánsát, miután a több mint két napig tartó kihallgatásán nem bizonyosodott be, hogy terrorcselekményre készült - közölték rendőrségi források.

Szabadon engedték Breivik szimpatizánsát, nem készült mészárolni

A 40 éves, Varg művésznevet használó, norvég állampolgárságú férfit és francia feleségét, Marie Cachet-t kedd reggel vették őrizetbe a közép-franciaországi Salon-la-Tour településen található otthonukban. Az ügyészség azzal gyanúsította őket, hogy terrorcselekményre készülnek, miután fegyvereket vásároltak. Ezt viszont törvényesen tették, a feleség ugyanis egy lövészklub tagja. A nő már szerda este, Vikernes pedig csütörtök este szabadon távozhatott a Brive-la-Gaillarde-i rendőrőrsről, ahol kihallgatták őket.

A férfi ellen ugyanakkor rasszista gyűlöletre való uszítás miatt vádat emeltek a párizsi büntetőbíróságon a blogján megjelent nyíltan antiszemita és idegengyűlölő írások és az otthonában tartott házkutatás során a számítógépében talált hasonló tartalmú szövegek miatt.

Kristian Vikernes - mielőtt áttelepedett Franciaországba - 16 évet töltött börtönben Norvégiában, miután 1993-ban több késszúrással megölte egyik zenészbarátját, a Mayhem együttes vezetőjét. Franciaországban több éve megfigyelés alatt áll szélsőséges nézetei miatt, de a párizsi ügyészség terrorelhárítási csoportja csak azt követően indított előzetes eljárást ellene, hogy felesége beszerezte a fegyvereket. A házkutatás során öt puskát foglalt le a rendőrség az otthonukban.

Manuel Valls belügyminiszter kedden azzal magyarázta a házaspár előállításának szükségességét, hogy a terrorizmussal szemben "jobb előbb cselekedni, mint utólag". Ugyanakkor elismerte, hogy sem célpontot, sem konkrét merénylettervet nem tudott a rendőrség azonosítani Kristian Vikernesszel kapcsolatban.

A norvég zenész azon 530 szimpatizáns közé tartozott, aki olvasta Breiviknek éveken át írt és közvetlenül a támadások előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumát, amelyben "keresztes háborút" hirdetett az iszlám, a szocializmus és a média ellen. A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt, a multikulturalizmust és "Európa muzulmán lerohanását" ellenző, most 34 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 77 embert ölt meg Oslóban és Utoya szigetén, közöttük számos fiatalt.

MTI/para