Csányi bankvezér marad, Orbán jobbkezét, Lázárt pedig megfricskázta a trafikmutyi miatt...

2013. július 24. - 14:37 | Külföld

Nem akar visszavonulni, és nem is üzent a kormánynak azzal, hogy eladta minden OTP-részvényét - mondta Csányi Sándor bankvezér azon a szűk körű háttérbeszélgetésen, amelyen választ akart adni az elmúlt napokban felmerült kérdésekre – írja az Origo.

Csányi bankvezér marad, Orbán jobbkezét, Lázárt pedig megfricskázta a trafikmutyi miatt...

"Nem maradhatok csendben" - kezdte szűk körű háttérbeszélgetését Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt követően, hogy az új devizahiteles mentőcsomag meglebegtetése után az elmúlt napokban a piacra zúdított több mint 10 milliárd forintnyi OTP-részvényt, és számos spekuláció látott napvilágra Csányi megrendült egészségi állapotáról, esetleges visszavonulásáról, a kormányhoz való viszonyának megromlásáról és politikai támadásokról.

Csányi hosszabb külföldi nyaralás után a napokban tért vissza, és a jó hangulatú, anekdotáktól sem mentes beszélgetésen minden fontos kérdésre választ akart adni.

Nincs gond az egészségével

Ahogy Csányi fogalmazott, nem egészen pontosak azok a hírek, amelyek a szívbetegségéről és a műtétjéről írtak. "Nem pontos az, hogy genetikailag hibás lennék, mert akkor az öröklődne is, de az aortabillentyűnél volt egy születéskori rendellenesség, amelyet több éve figyelemmel kísértünk, és úgy gondoltuk, hogy eljött a műtét ideje" - mondta a bankvezér, akit Németországban egy specialista operált. "Nem mintha nem bíznék a magyar orvosokban, de ehhez a területhez ő ért a legjobban" - tette hozzá.

Mint mondta, azóta teljesen meggyógyult, nem kell gyógyszert szednie, maratont is futhatna, és az elmúlt hetekben is napi 15-20 kilométert gyalogolt homokban tűző napon, semmi baja nincsen, teherbírása nagyobb, mint eddig. Szerinte a Magyar Nemzet irányítói, tulajdonosai (ez a lap hozta elő a műtétet a részvényeladások indokaként - a szerk.) jóval korábban is tudtak erről a beavatkozásról, így nem érti, hogy miért pont most kapták fel azt.

"Nem vagyok lelkizős típus, de az azért zavart, hogy miért nincs aláírva a cikk. Szerkesztőségi álláspont?" - morfondírozott Csányi, aki elárulta, hogy a cikk olvasásakor végigvette magában, hogy kik állnak a lap mögött, ők milyen egészségi állapotnak örvendenek, majd megnyugodott.

Miért adta el a részvényeket?

"Nem üzenni akartam a kormánynak, nem erről van szó" - szögezte le az elmúlt napok szinte pánikszerű részvényeladásaival kapcsolatban Csányi. Hozzátette, ismeri annyira Orbán Viktort annyira, hogy tudja, ettől ő nem ijedne meg, "ez olyan, mintha papírrepülővel dobálnám őt".

A részvényektől ebben az évben mindenképpen megvált volna, mert - mint a pár nappal ezelőtti hivatalos magyarázat is írta - komoly mezőgazdasági beruházásokat finanszíroz a pénzből.

A devizamentő csomagról

Az új mentőakcióról "természetesen nem egyeztettek" a bankokkal, egy konzultáció volt hétfőn a bankszövetséggel, amelyen az OTP részéről Gresa István vezérigazgató-helyettes vett részt. A pontos tervekről tehát semmit nem tudnak, de azt Csányi határozottan kijelentette, hogy "olyan megoldás nem születhet devizaügyben, amit az OTP ne tudna túlélni". Legfeljebb mégsem vesznek meg több magyarországi bankot.

Lázár Jánosról és az ide-oda mondogató kisfiúkról

Csányi arról is beszélt, hogy érez-e politikai támadást ellene vagy a bankja ellen. Nem érzi a politikai támadást a kormány részéről, mert szerinte nem történt olyan specifikus lépés, amely az OTP-t jobban sújtotta volna, mint a többi bankot. "Néha 1-2 ember tesz megjegyzéseket, de ez sosem izgatott nagyon" - jegyezte meg, majd konkrétan Lázár Jánost említette, aki már többször is lepolipozta Csányit. "Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet" - vágott vissza.

Az ide-oda mondogatásokról úgy vélte, hogy szerinte nem az a nagyfiú, aki állandóan beszól, ez a kisfiúk sajátossága.

Hernádiról és a Molról

„Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának kell maradnia” – jelentette ki Csányi, aki egyébként ott ül a Mol igazgatóságában, Hernádi pedig az OTP-ében. A bankár szerint a Mol megmentette a csődtől az INA-t, nagyon sok pénzt ölt bele, de nagyon sok érdeket is sértett a beszállítói körben vagy a költségmegtakarításokkal. Csányi bízik benne, hogy az INA ügye a tárgyalásokon rendeződik.

A Hernádit érintő korrupciós vádak Csányi szerint nem állnak meg, hiszen bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, de azt bűncselekmény hiányában le is zárták. A bűncselekmény tehát nem történt meg, amivel Hernádit vádolják – érvelt a bankvezető.

Origo