Felújítják az oroszok a transzszibériai vasutat

2013. július 26. - 18:53 | Külföld

Oroszország 450 milliárd rubelt (több mint tízmilliárd eurót) fordít a transzszibériai vasútvonal felújítására és két másik nagy közlekedési projektre.

Felújítják az oroszok a transzszibériai vasutat

Vlagyimir Putyin elnök az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint bejelentette, hogy felújítják a transzszibériai vasútvonalat, valamint megépítik a Moszkvát Kazannyal összekötő 800 kilométeres gyorsvasúti pályát, és egy Moszkva körüli autópálya körgyűrűt.

Putyin elnök a közlekedési projekteket már a június végi szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon bemutatta a nemzetközi befektetői közösségnek.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a beruházásokra szánt összeg nem elegendő a teljes kivitelezéshez, az állam ezzel csak a magánbefektetők előtt kívánja egyengetni az utat. "Úgy gondolom, hogy bizonyos kockázatokat az államnak kell vállalnia, és neki kell megtennie az első lépéseket is" - fogalmazott.

A közlekedési infrastruktúra modernizálása különösen fontos feladat a 2014-es téli olimpiai játékokat és a 2018-as futball-világbajnokságot megrendező országban.

A Moszkva és Vlagyivosztok között húzódó 9288 kilométeres transzszibériai vasútvonalon évente 120 millió tonna árut szállítanak. Az elmúlt öt évben keleti irányban 55 százalékkal nőtt az áruforgalom.

MTI/para