Mallorcán megfékezték az eddigi legnagyobb erdőtüzet

2013. augusztus 4. - 18:16 | Külföld

Vasárnapra megfékezték a spanyolországi Mallorca szigetén az eddigi legnagyobb erdőtüzet, amelyet egy grillparti figyelmetlen házigazdája okozott, ám Spanyolország több vidékén még mindig megfeszített erőkkel küzdenek a bevetési egységek a különféle erdőtüzekkel.

Mallorcán megfékezték az eddigi legnagyobb erdőtüzet

A spanyol sajtó szerint hét nappal ezelőtt lobbantak fel a lángok Mallorca északnyugati részén, amikor egy grillparti házigazdája a rendezvény végeztével nem figyelt arra, hogy a grillezőben a hamu alatt még izzik a parázs. A feltehetően az erős szél által itt fellobbantott tűz a helyi kormányzat vasárnap közzétett becslései szerint több mint 2330 hektár erdőt pusztított el Mallorca északnyugati partvidékén. A tüzet vasárnapra sikerül eloltani a tűzoltóság, a katonaság és a polgári védelem 800 tagjának a bevetésével. A Baleár-szigetek legnagyobbikán 1992-ben volt az eddigi legnagyobb tűz, amelyben akkor 1960 hektár erdő semmisült meg.

Vasárnap továbbra is megfeszített erővel küzdöttek a lángokkal a Madridtól északnyugatra fekvő Ávila térségében, ahol már 14 helikopter és 6 repülőgép, valamint 30 tűzoltókocsi és 3 földgyalu bevetésével próbálják megállítani a lángok tovaterjedését. Barcelonától délnyugatra egy másik tűz egy erdős területet tett a lángok martalékává, míg egy újabb erdőtűz, amely Portugáliából terjedt át a határon, Zamora tartományban pusztít. Guadalajara tartományban pedig egy negyedik erdőtűz már 1300 hektár erdőséget semmisített meg.

(MTI)

Címkék: Mallorca, erdőtűz