Kedden mond le a cseh kormányfő

2013. augusztus 9. - 17:59 | Külföld

Jiří Rusnok, akinek szakértői kormánya szerdán nem kapta meg a parlament bizalmát, kedden nyújtja be lemondását Miloš Zeman köztársasági elnöknek - jelentette a prágai közszolgálati televízió pénteken.

Kedden mond le a cseh kormányfő

A televízió szerint erről a kormány pénteki ülésén született döntés.

Rusnok korábban, miután kormánya szerdán nem szerezte meg a képviselőház bizalmát, újságíróknak azt mondta, hogy csütörtökön vagy pénteken benyújtja lemondását.

A pénteki kormányülés után a miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya a következő időszakban már semmiféle fontos ügyben nem kíván dönteni.

A miniszterelnök a bizalmi szavazás eredményét "tisztességes vereségnek" minősítette, amely hozzájárul a politikai válság megoldásához és a képviselőház feloszlatásához.

"A szavazás eredménye kedvező a cseh politika számára" - mondta Rusnok újságíróknak a szavazás után. Bár kormánya nem kapott bizalmat, nem jött be a volt jobbközép kormánykoalíció terve sem, hogy a 200 tagú képviselőházban 101 támogatóval a háta mögött magának követeli majd a második kormányalakítási megbízatást - tette hozzá.

Az előre hozott képviselőházi választásra várhatóan október végén, november elején kerül sor. Ennek előfeltétele, hogy a képviselőház határozatot fogadjon el, amelyben felszólítja a köztársasági elnököt az alsóház feloszlatására és a választás kiírására.

A parlamenti alsóház önfeloszlatásához háromötödös többségre van szükség, ami 120 képviselőt jelent. A kezdeményezés mögé állt három pártnak - szociáldemokraták, kommunisták, TOP 09 - együttesen 122 képviselője van az alsóházban. A szavazásra várhatóan augusztus 20-án kerül sor.

Felmérések szerint az előre hozott választás nagy esélyese a Cseh Szociáldemokrata Párt, amely 30-35 százalékos támogatottságnak örvend.

(MTI)