Muszlim elöljáró: jogos volt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák megjelentetése

2013. augusztus 10. - 19:21 | Külföld

A karikatúrák elleni tiltakozásokat vezető imámok szószólója az utóbbi hetekben többször beszélt arról nyilvánosan, hogy a Jyllands Posten dán újságnak joga volt megjelentetni a rajzokat.

Muszlim elöljáró: jogos volt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák megjelentetése

Az utóbbi hetekben Ahmed Akkari muszlim vallási vezető látványos "pálfordulása" uralja a dán címlapokat. A férfi a 2006 elején a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák miatt kirobbant botrány egyik főszereplőjeként halálos áldozatokkal járó tömegtüntetéseket gerjesztett, de ma már bánja tettét.

Az egyik legnagyobb példányszámú, országos dán napilapban 12 karikatúrából álló sorozat jelent meg. A gúnyrajzok óriási felháborodást váltottak ki szerte a muzulmán világban, több országban heteken át tartó, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások voltak, Libanonban, Szíriában, Iránban és Afganisztánban támadás érte a dán nagykövetséget.

Az akkor 35 éves Akkari számos dániai muszlim szervezet képviselőjeként először Dániában szervezett tömegtüntetéseket, majd több imámmal együtt elutazott Egyiptomba, Libanonba és Szíriába, hogy támogatókat szerezzen, mondván, a dán kormány nem reagál az aggodalmaikra.

"Teljes tévedés volt (a muszlim országokban tett körút). Akkoriban (...) nem láttam a teljes képet. Meg voltam róla győződve, hogy a hitemért, az iszlámért harcolok" - mondta Akkari az AP amerikai hírügynökségnek. Mint mondta, ma is gyakorolja hitét, de egy 2007-es libanoni út "felnyitotta a szemét", sokkolta az iszlamista vezetők zsarnoki mentalitása.

2008-ban Grönlandra költözött, ahol két évig egy iskolában dolgozott. Elmondása szerint itt rengeteg ideje volt olvasni és gondolkodni. Mára a szakállát is levágatta, és személyesen kért bocsánatot Kurt Westergaard karikaturistától. Westergaard rajzolta az egyik legnagyobb felháborodást kiváltó, Mohamed prófétát bomba alakú turbánnal a fején ábrázoló karikatúrát, ami miatt több halálos fenyegetést kapott iszlám csoportoktól, sőt gyilkosságot is megkíséreltek ellene.

Dániában sokan üdvözölték Akkari véleményének látványos megváltozását, de akadnak, akik kételkednek a férfi őszinteségében, és azzal vádolják Akkarit, hogy csak a reflektorfényt és a népszerűséget keresi.

(MTI)