Meghalt a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László

2013. augusztus 12. - 07:30 | Külföld

Életének 99. évében elhunyt a háborús bűntettel vádolt Csatáry László - értesült a Bors.

Meghalt a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László

A lapnak Horváth B. Gábor, a férfi ügyvédje megerősítette a haláleset tényét.

A napilap információi szerint Csatáry László szombaton hunyt el. Az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban. Tüdőgyulladást kapott, ezért egy másik kórházba szállították át, ahol azonban a szervezete feladta a harcot - írja a Bors.

A 97 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadta bűnösségét.

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz.

A kassai kerületi bíróság márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta Csatáry László ellen 1948-ban Csatáry László ellen hozott népbírósági halálos ítéletet.

A Népbíróság ítéletének a megváltoztatásáról azért döntött a bíróság, hogy az egykori ítélet "végrehajtható" legyen, mert a hatályos szlovák jogrend szerint nincs halálbüntetés. A kassai kerületi bíróság által most megváltoztatott ítélet eredetijét a főként "politikai bűncselekményekkel" foglalkozó kassai Népbíróság hozta. Az 1948. június 8-án egy egynapos per során meghozott ítélet "fasiszta megszálló és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra Csatáry Lászlót.

mti/para