Az ENSZ-főtitkárnak nem tetszenek a dróntámadások

2013. augusztus 13. - 15:49 | Külföld

Bírálta a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Pakisztánban kedden.

Ban Ki Mun látogatásának első napján, magas rangú katonatisztek előtt tartott beszédében figyelmeztetett, hogy a drónok bevetésekor tekintettel kell lenni a nemzetközi jog, különös tekintettel a nemzetközi humanitárius jog előírásaira, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék a civil áldozatokat.

Az Egyesült Államok 2004 óta hajt végre rakétatámadásokat pilóta nélküli repülőgépekkel az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken szélsőséges iszlamista harcosok ellen. Washington kulcsfontosságú fegyverként tekint a drónokra, amelyekkel képes lehet likvidálni a törzsi területeken rejtőzködő iszlamistákat.

2008 augusztusa óta csaknem 300 amerikai dróntámadás történt. Ezek a csapások a pakisztáni hatóságok szerint több mint kétezer emberrel végeztek, míg más források 3500-nál is többre teszik a halálos áldozatok számát.

Ban Ki Mun Pakisztán függetlenségének szerdai évfordulója alkalmából utazott a dél-ázsiai országba. Látogatása során megbeszéléseket folytat Aszif Ali Zardari államfővel és Navaz Sarif miniszterelnökkel.

(MTI)