Augusztus 20 - Kósa Lajos: I. István tette és az elmúlt ezer év világsiker

2013. augusztus 20. - 13:36 | Külföld

Világsikernek nevezte az államalapító I. István tettét és az azóta eltelt ezeréves államiságot Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere kedden a helyi Szent István domborműnél tartott augusztus 20-ai ünnepi beszédében.

A fideszes politikus, a párt ügyvezető alelnöke szerint példátlan az, amit a magyarság Európa szívében, a Kárpát-medencében véghez vitt, és jelzi a világnak, hogy a sikeres nemzetek közé tartozik.

Különösen értékes ez a siker annak ismeretében, hogy őseink egy ütközőzónában telepedtek le: hazánk nem csak a nyugati, germán és a szláv népek, hanem a keresztény civilizáció határán található - fejtette ki.

Államunk megóvása során történelmünket örökös fenyegetés, hadakozás kísérte - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: I. István nem háborúra alkotta meg az országot, szakított azzal, és a letelepedést, a gyarapodást választotta.

"I. István király államalapítása és az elmúlt ezer év igazi világsiker" - fogalmazott a politikus, kiemelve, hogy az ezeréves Magyarország alapjait I. István a hitre, a hitre támaszkodó erkölcsre és az erős államszervezet kialakításra, a rendre alapozva teremtette meg.

István országában szigorú rend volt, "ott a libatolvajoknak levágták a kezét" - tette hozzá Kósa Lajos megjegyezve, hogy az alapvető értékek: a szeretet, az együttérzés, a megbocsátás és az ezen alapuló rend sikeressé tették a magyarokat.

A kormánypárti politikus a továbbiakban utalt arra, hogy az I. István alapította országot a történelem során sokszor kellett megvédeni, újraépíteni, de - mint hangsúlyozta - "mindannyiszor újra tudtuk kezdeni, megszilárdítani az országot".

Így van ez ma is, amikor a zsákutcába vezető kommunista rend után is újra tudtuk kezdeni, és folytatni a sikertörténetet - fűzte hozzá.

Mint mondta: I. István nem arra szervezte az államot, hogy a legnagyobb, a legerősebb legyen, hanem arra, hogy boldoguljunk itt a Kárpát-medencében a szeretet, a hit, az együttérzés jegyében.

Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a rendszerváltás után mégis jó úton járunk, hiszen pontosan a gyökereinkhez kanyarodtunk vissza, amikor újrafogalmaztuk államiságunkat, alaptörvényeinket, alkotmányunkat, és a nyomdokain járva sikeres nemzetet próbálunk építeni. "Gondoljuk csak meg, hogy soha nem gyarapodott oly mértékben a magyar állampolgárok száma, akik visszatalálnak nemzetünkhöz, mint manapság" - hangoztatta Kósa Lajos.

A városi és a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a rendvédelmi szervek, a fegyveres erők, a pártok és a civil szervezet képviselői az ünnepség zárásaként megkoszorúzták Szent István domborművét.

mti/para