A "szlovákiai magyar" után kinyírják a "romániai magyar" kifejezést is

2013. augusztus 22. - 14:48 | Külföld

"A köztévé már ki sem meri írni, hogy román" - írta szerdán a comment:com blog.

Történt ugyanis, hogy a magyar köztévé híradójában (a riport a 15. percnél kezdődik) Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét szólaltatták meg, azonban a párt megnevezéséből kihagyták a "román" szót.

Az elírást egyszeri hibaként is értelmezhetnénk, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a napokban Orbán Viktor jelenlétében egy ünnepség szervezői nem merték kimondani a "román" szót, és Bartók Béla zeneművét a kormányfő beszéde előtt Román népi táncok helyett csupán Népi táncokként mutatták be, már teljesen más színezetet kap a dolog.

Hab a tortán

Július 26-án a tusványosi nemzetpolitikai kerekasztalon Berényi József, az MKP elnöke emelte fel szavát a "szlovmagy-vírussal" szemben, mellyel kinyilatkoztatta: a szlovákiai magyar identitás helytelen.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely szintén MKP-s politikusa augusztus 20-i, ünnepi beszédében szintén a szlovákiai magyar kifejezés ellen kardoskodott: "(...) sajnos sokan vannak olyanok, akik nem akarják magukat Szlovákiában magyarnak vallani. A népszámlálási adatok is ezt igazolták, inkább feladják magyarságukat, vagy szlovákiai magyarnak vallják magukat, amely meghatározás nem létezik”.

(parameter)