Bajnai ajánlatot tett Mesterházynak

2013. augusztus 23. - 19:16 | Külföld

Előválasztást és TV-vitát javasol a volt miniszterelnök az MSZP elnökének.

Bajnai ajánlatot tett Mesterházynak

Konkrét együttműködési ajánlattal kereste meg Bajnai Gordon Mesterházy Attilát – írja belső forrásokra hivatkozva az atv.hu. A volt kormányfő különválasztaná a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését.

Az Együtt-PM többhetes előválasztás útján döntene a miniszterelnök-jelölt személyéről. Ezen belül országos kampányt és televíziós vitát is szeretnének. Ezután a felek által kiválasztott közvélemény-kutatók felmérése lesz az irányadó: a népszerűbb politikus lehet az ellenzék jelöltje.

Az atv.hu információi szerint az Együtt-PM azt javasolja, hogy az egyéni körzeteknél a két párt kétharmad-egyharmad arányban legyen jogosult a jelöltállításra, azaz az MSZP színeiben 71-enindulnának, míg az Együtt-PM-ében 35-en.

MSZP: Döntsön a nép!

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is - közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa - közölte a politikus. "Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép", éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit.

Ismertetése szerint ha kell, az MSZP irodáin felül bérelnek ehhez helyiségeket, a jelöltek ezeken a helyszíneken elmondhatják programbeszédeiket, majd az emberek szavazhatnak.

Hír24