Már négy kínai városban tartózkodhatunk három napon át vízum nélkül

2013. augusztus 23. - 15:02 | Külföld

Szeptember elejétől negyedik városként már a közép-kínai Csengtuban sem kell vízumért folyamodniuk a három napnál kevesebb ideig ott tartózkodó turistáknak.

A kínai sajtójelentések szerint a Szecsuan tartománybeli, a turisták számára mindenekelőtt pandarezervátumáról ismert Csengtu város vízummentességi kezdeményezésére a kínai kormány is rábólintott, így az szeptember első napjától érvénybe léphet.

A kezdeményezés értelmében 45 ország - köztük Magyarország - átutazó turistái számra válik jelentősen könnyebbé a 14 milliós város meglátogatása: 72 órán belüli tartózkodáshoz ugyanis a jövőben nem szükséges vízumot kiváltaniuk. A könnyítés azokra vonatkozik, akik megérkezésükkor fel tudnak mutatni egy harmadik országba szóló érvényes repülőjegyet - áll a részletes szabályozásban.

Csengtu már a negyedik város az országban, amely bevezeti a 72-órás vízummentességet. Tavaly Peking és Sanghaj élt a reformmal, a példát júliusban a dél-kínai Kuangcsou is átvette. A kezdeményezés célja elsősorban a turisták számának, ezzel együtt pedig a helyi gazdaságnak a fellendítése.

A statisztikák szerint a városba tavaly egész év során 122 millió turista látogatott el, köztük ugyanakkor mindössze 1,6 milliót tettek ki a külföldiek. A turisták számának bővülése a szállodai szektort, a szolgáltatások iparágát is fellendítheti, s hatással lehet az infrastrukturális, valamint az építőipari beruházásokra is - sorolják az előnyöket a vízummentesség további városokra való kiterjesztését szorgalmazók.

MTI/para

Címkék: vízum, kínai vízum