Nőként akar élni a kiszivárogtatás miatt elítélt Manning

2013. augusztus 23. - 08:00 | Külföld

Hormonterápiával nővé kívánja átalakíttatni magát Bradley Manning, akit 35 évi szabadságvesztésre ítéltek, amiért több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak - közölte csütörtökön az NBC televízió.

Nőként akar élni a kiszivárogtatás miatt elítélt Manning

Manning az NBC-ben felolvasott közleménye szerint Chelsea néven szeretne tovább élni. "Életemnek ebbe a következő szakaszába átlépve azt akarom, hogy mindenki megismerje az igazi nevemet. Chelsea Manning vagyok. Nő vagyok. Annak alapján, ahogyan érzek és ahogyan a gyerekkorom óta éreztem, mielőbb hormonterápiába akarok kezdeni. Remélem, támogatnak majd ebben az átmenetben" - olvasható a kommünikében.

A 25 éves Manninget szerdán ítélték el a marylandi Fort Meade hadbíróságán. Denise Lind ezredes, katonai bíró 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek, de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

A katona nemi identitásának kérdése több ízben is felmerült az eljárás során. Manning a múlt héten, a tárgyalás ítélethozatali szakaszában erre utalva arról beszélt, hogy olyan időszakban döntött katonai és diplomáciai titkok kiszivárogtatásáról, amikor "számos problémával küszködött".

A katona egy korábbi, az őrmesteréhez írt, "A problémám" című e-mailjéhez csatolt egy olyan fotót is, amely szőke parókában ábrázolja. Manning az üzenetben arról panaszkodott, hogy nemi identitásválsága egyre erősödik. Egy, a védelem által felkért katonapszichológus a peren azt fejtegette, hogy a vádlott a rá nehezedő belső nyomás miatt elszigetelődött.

Az üggyel kapcsolatban George Wright, a hadsereg szóvivője kijelentette, hogy Manning férfiként és nem nőként fogja letölteni büntetését Fort Leavenworthben.

"A hadsereg nemi identitási rendellenesség esetén nem gondoskodik hormonterápiáról vagy a nemet megváltoztató műtétről" - mondta Wright. Hozzátette azonban, hogy Manning részesülhet pszichiáteri és más mentális egészségügyi szakember általi ellátásban.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint az amerikai hadsereg "súlyos alkotmányos aggályokat" kelt azáltal, hogy elutasítja a nemi diszfóriában szenvedő Chelsea Manning hormonkezelését.

(MTI)