Egyiptom - Kompromisszumos békét ajánlanak iszlamista csoportok

2013. augusztus 26. - 17:59 | Külföld

Két egyiptomi iszlamista csoport vezetői hétfői jelentések szerint azt ajánlották az ország átmeneti - katonai - vezetésének, hogy felhagynak az utcai megmozdulásokkal, ha a kormány befejezi az ellenük folyó hajtóvadászatot.  

Egyiptom - Kompromisszumos békét ajánlanak iszlamista csoportok

A korábban a hatalom ellen fegyveres harcot is folytató Gama Iszlamíja és az egyiptomi Iszlám Dzsihád vezetői által előterjesztett terv az egyiptomi vérontás beszüntetésére, illetve arra irányul, hogy párbeszéd indulhasson a két ősellenség, a hadsereg és a 2011-es forradalmat követően demokratikus úton hatalomra jutott, de idén július óta ismét üldözött Muzulmán Testvériség között.

A fegyveres erők július 3-án elmozdították hivatalából a szervezet által támogatott Mohamed Murszi kormányfőt, augusztus elején pedig hajszát indítottak a Muzulmán Testvériség tajgai és a Murszi mellett tüntető iszlamisták ellen.

Az Iszlám Dzsihád vezetője az AP hírügynökséggel közölte, hogy a tárgyalásokat illetően nincsenek előfeltételeik. Korábban az iszlamisták még kitartottak amellett, hogy csak Murszi hatalomba való visszahelyezése esetén hajlandók asztalhoz ülni.

A tárgyalási ajánlat vélhetően elsősorban azzal áll összefüggésben, hogy augusztus végére kifulladni látszanak az iszlamista tüntetések Egyiptomban, a múlt pénteken például mindössze néhány ezren vonultak utcára. Ennek hátterében az áll, hogy a hadsereg bebörtönözte a Muzulmán Testvériség vezetőinek többségét.

Az utóbbi hetekben a testvériség több száz híve halt meg a katonák és rendőrök erőszakos fellépése nyomán, valamint a mozgalom több mint ezer aktivistáját és vezetőjét - elsősorban a tüntetések szervezésében részt vevőket - vették őrizetbe. A biztonsági erők "erőszakra való felbujtás" címén vizsgálati fogság alá helyezték Mohamed Badiét, a testvériség szellemi vezetőjét is.

- mti/para -