Kitették a névtáblát az első, magyar személyiségről elnevezett marosvásárhelyi általános iskolára

2013. augusztus 26. - 12:58 | Külföld

Kihelyezték a névtáblát a hétvégén az első, magyar személyiségről elnevezett marosvásárhelyi általános iskolára, amely kétéves politikai vita után júniusban vette fel a város arculatát meghatározó egykori polgármester, Bernády György nevét - közölték hétfőn az erdélyi magyar lapok.

Kitették a névtáblát az első, magyar személyiségről elnevezett marosvásárhelyi általános iskolára

A 45 százalékban magyar lakosságú Marosvásárhelyen a magyarságnak nincs önálló általános iskolája. A 13 kétnyelvű - román és magyar tagozattal működő - általános iskola közül eddig egy sem viselte magyar személyiség nevét, mert az erre vonatkozó javaslatokat a vegyes tantestületekben a román többség rendre leszavazta.

Miután 2011-ben a magyar szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a 2-es Számú Általános Iskolát Bernády Györgyről nevezzék el, a megyei tanfelügyelőség és a városi önkormányzat szintjén is egyeztetések kezdődtek a névadásról: a kétéves vita végére a városi tanács június 13-i határozata tett pontot.

A helyi sajtó szerint péntek délután előzetes bejelentés nélkül, "suttyomban" szerelték fel a névtáblákat az iskolára. A polgármesteri hivatal akciójának időzítését a sajtó egy másik magyar-román jelképes térfoglalási küzdelemmel hozta összefüggésbe, amely a szerdán kezdődő, első ízben megrendezendő magyar kulturális napokról, a Vásárhelyi Forgatagról szól.

A polgármesteri hivatal illetékes bizottsága nem hagyta jóvá, hogy kolozsvári mintára a város főterén rendezzenek magyar napokat, de más közterek használatát is - a szervezők szerint - ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az ötnapos rendezvénysorozatra román fellépőket is hívjanak meg, sőt, ők legyenek többségben.

A magyar civil szervezetek és politikai pártok ezért a Bernády-iskola névtáblájának váratlan kifüggesztését Dorin Florea polgármesternek a magyar lakosság megtévesztését célzó, "engesztelő" próbálkozásaként értékelik. A Vásárhelyi Forgatag szabadtéri rendezvényei a polgármester miatt szorultak ki Marosvásárhelyről, azokat a várossal összenőtt Marosszentgyörgy közigazgatási területén kénytelenek megtartani, a magyar napokkal egy időben pedig a város "ellenrendezvényt" szervez magyar és román fellépőkkel, Impreuna-Együtt címmel - emlékeztettek az erdélyi magyar lapok.

- mti/para -