Szíria egy újabb "Vietnám" lenne?

2013. augusztus 26. - 09:33 | Külföld

Az Egyesült Államok kudarcot vallana, ha úgy döntene, katonai műveletet indít Szíria ellen - jelentette ki a szíriai elnök az Izvesztyija című orosz lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Szíria egy újabb "Vietnám" lenne?

"Kudarc vár az Egyesült Államokra, ahogy minden korábbi, általa indított háborúban, Vietnamtól kezdve mostanáig" - mondta Bassár el-Aszad arra a kérdésre, mi történik, ha az amerikai haderő csapást mér Szíriára.

A szíriai elnök a józan ésszel ellentétesnek nevezte azokat az amerikai és nyugati vádakat, amelyek szerint az arab ország vezetése vegyifegyver-támadást hajtott végre. A szíriai felkelők közlése szerint Aszad hadereje augusztus 21-én mérges gázt vetett be Damaszkusz keleti peremén.

Moszkvában mélységes aggodalommal fogadták washingtoni hivatalos személyek elmúlt napokban tett kijelentéseit arról, hogy az amerikai hadsereg kész "beavatkozni" a szíriai konfliktusba - közölte hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése során.

Lavrov szerint, bizonyos washingtoni körök, beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban szólítanak katonai beavatkozásra "az ENSZ megkerülésével", nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívására irányúló közös orosz-amerikai törekvéseket.

Az ENSZ főtitkára szerint minden óra számít annak a vizsgálatnak a sikerében, amelyet a világszervezet szakértői hétfőn kezdenek meg Szíriában a múlt szerdai állítólagos gáztámadásról.

"Minden óra számít. Nem engedhetünk meg magunknak további késlekedést" - mondta Ban Ki Mun Szöulban, ötnapos látogatása után tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az ENSZ-vizsgálat sikere mindenkinek érdeke.

Ban úgy vélte, az eredményes vizsgálatnak elrettentő hatása lenne a vegyi fegyverek további használatát illetően. "Nem hagyhatjuk büntetlenül azt a cselekedetet, amely az emberiesség elleni bűntettnek tűnik" - fogalmazott a főtitkár.

Szíriában több egybehangzó jelentés szerint múlt szerdán vetettek be vegyi fegyvert (mérgesgázt), aminek következtében több százan - egyes állítások szerint 1300-an - meghaltak. A szíriai kormányzat csak vasárnap járult hozzá, hogy ENSZ-szakértők vizsgálódjanak a helyszínen, ám sok nyugati kommentár szerint ez már túl késő lesz.

Nemzetközi civil szervezetek és a nyugati politikusok közül is többen a szíriai rezsimet teszik felelőssé a támadásért, Damaszkusz azonban hivatalosan tagadta, hogy vegyi fegyverhez folyamodott volna.

- mti/para -