Végleg eldől Bándy Kata gyilkosának sorsa

2013. augusztus 28. - 08:37 | Külföld

A fiatal pszichológusnő gyilkosának elsőfokon nem kegyelmezett a bíró.

Végleg eldől Bándy Kata gyilkosának sorsa

Péntek Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolják. Elsőfokon áprilisban született ítélet, az akkor eljáró bíró tényleges életfogytiglanra ítélte a férfit. A vádlott – bár a gyilkosságot nem tagadta – azt, hogy brutálisan bántalmazta, megerőszakolta áldozatát, nem vallotta be. Ugyan többször ellentmondásosan nyilatkozott, amellett kitart, hogy ismerte a lányt, sőt, együtt volt vele. Állítja, dühből kezdte el fojtogatni Katát, mivel nem vállalta fel kapcsolatukat.

Nem kizárt, hogy még ezen a napon pont kerül az ügy végére, ugyanis ha nem lesz bizonyítási indítvány, amelynek a bíróság helyt adna, a jogerős ítéletre sem kell sokat várni. Péntek László at elsőfokú döntést rezzenéstelen arccal hallgatta végig, csupán néhányat sóhajtott.

Új ügyvédek, új érvek?

Bándy Kata gyilkosa időközben lecserélte ügyvédjét. Lapinformációk szerint dr. Tuza Péter és dr. Tóth Balázs Gergely védik majd a vádlottat. A 26 éves férfi édesanyja a Borsnak a napokban azt mondta, a tapasztalt fővárosi ügyvéd kereste meg fiát azzal, hogy nyomon követte az ügyét és számos hiányosságra bukkant, melyek ismerete nélkül nem is lehet megalapozott ítéletet hozni. Így a család most reménykedik. A jól összeszokott ügyvéd-páros képviselte egyébként E. Zsanetett és a Marian Cozma meggyilkolásáért elítélt Raffael Sándort is.

Hogy a sztárügyvédek mivel rukkolnak majd elő, nem tudni, Péntek László korábbi védője – bizonyítékok ide vagy oda – azzal érvelt, hogy a vádlott valamilyen lelki dolog miatt megbántva érezte magát, és ezért végzett a lánnyal. Vagyis nem aljas indokból, előre kitervelten, „csupán” hirtelen felindulásból. A tanúk szerint sötétnek, félelmetesnek leírt környék az ügyvéd szerint jól kivilágított, biztonságos városrész. Bándy Kata pedig csak azért térhetett le az útjáról, mert találkozni akart valakivel. Arra a felvetésre, hogy a vádlott ismerősei nem tudtak a nővel folytatott kapcsolatáról úgy reagált: "Ezen mégis mit mondott volna el a barátainak?"

Már több mint egy éve

Bándy Katát tavaly júliusban ölték meg, egy baráti találkozó után veszett nyoma. Szülinapoztak, iszogattak, beszélgettek, majd hazaindult. Út közben találkozott mámoros állapotban lévő gyilkosával. Szerettei bíztak abban, hogy a lány épségben előkerül, de reményeik pár napon belül szertefoszlottak. Holttestére nem messze a lakásától, a bokrok között, hiányos ruhában találtak rá. Kata szép lány volt, ez lett a veszte, a 26 éves férfinak megtetszett. Megfojtotta őt. A tettest a gyilkosság után egy héttel kapták el, DNS-e buktatta le. Menekülni próbált a rendőrök elől, de elfogták.

Péntek László hosszú éveket töltött már börtönben, lopott, csalt, rabolt – összesen tizenegyszer volt büntetve.

Hír24