A háborús bűnökért elítélt Csatáryra emlékező molinó közösség tagja elleni erőszak bűntett?

2013. augusztus 29. - 14:09 | Külföld

A legfőbb ügyész feljelentésként továbbította a Fővárosi Főügyészséghez Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdését, amelyben az ellenzéki politikus azt tudakolta: folyik-e büntetőeljárás az FTC-MTK labdarúgó mérkőzésen kifeszített "In memoriam Csatáry László" feliratú transzparens ügyében.

A háborús bűnökért elítélt Csatáryra emlékező molinó közösség tagja elleni erőszak bűntett?

Polt Péter ezt a parlament honlapján csütörtökön elérhetővé vált írásos válaszában közölte, hangsúlyozva, Steiner Pál kérdése a közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentésként értékelhető.

A szocialista képviselő kérdésével pénteken fordult a legfőbb ügyészhez az augusztus 17-én tartott rangadón történtek miatt. Steiner Pál emlékeztetett, a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt benyújtott vádirata szerint Csatáry László 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését.

A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet - hangsúlyozza az ellenzéki politikus, aki szerint Csatáry közelmúltban történt haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

Az FTC a történtek után elnézést kért, a klub elnöksége szerint a hétvégi FTC-MTK labdarúgó mérkőzésen politikai provokáció történt, amellyel a nézők egy maroknyi csoportja megsértette a Ferencvárosi Torna Club 114 éves szellemiségét, és minden jóérzésű szurkolóját.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága ezt követően 800 ezer forintra büntette a Ferencvárost szurkolói, mások méltóságát sértő transzparense miatt. A szervezet döntése meghozatalakor értékelte, hogy a Ferencváros vezetése a nyilvánosság előtt elhatárolódott a történtektől, és lépéseket tett a transzparenst kihelyezők azonosítására. Az üggyel összefüggésben ugyanakkor ismételten hangsúlyozták, a futballpályán nincs helye semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak.

A transzparens kifeszítését az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület is mélyen elítélte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén felháborítónak tartja a történteket, a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ pedig az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult az ügyben. Utóbbi szervezet a Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók "folyamatosan visszaeső magatartást" tanúsítanak, "Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a - hivatalosan betiltott, de még mindig aktív - félkatonai Magyar Gárda". A Jobbik erre reagálva "magyarellenes uszításként" értékelte a központ levelét és a szervezet betiltását követelte.

mti/para