Hatszáz év után újra Székesfehérváron Szent István dubrovniki állkapocs ereklyéje

2013. augusztus 30. - 17:15 | Külföld

Hatszáz év után újra Magyarországra érkezett Szent István király állkapocs ereklyéje, amely szombattól lesz látható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban megnyíló István, a szent király című kiállításon - közölte pénteken az MTI-vel a Székesfehérvári Egyházmegye.

Az ereklye Mate Uzinić dubrovniki megyés püspök és Petar Palić helynök engedélyével, valamint Gordan Grlić Radman Horvátország magyarországi nagykövete támogatásával lesz látható az egykori koronázó városban. A relikvia minden valószínűség szerint Nagy Lajos király ajándékaként került Raguzába (Dubrovnikba), ahol a székesegyház kincstárában a mai napig nagy tisztelettel és megbecsüléssel őrzik - olvasható a közleményben.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum augusztus 31-én nyíló István, a szent király című kiállításán december 11-ig tekinthető meg az ereklye. A tárlatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg szombaton.

Államalapító szent uralkodónk egykori sírja közelében megrendezett kiállításon most először nyílik alkalom több külföldön őrzött ereklye bemutatására. A kiállításon a történelemben először látható együtt Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobra.

Smohay András, az intézmény igazgatója korábban elmondta, hogy a különleges műtárgyegyüttesnek további jelentőséget ad, hogy a mellszobor alakú ötvösremekek a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak. A zágrábi ereklyetartó 2001-ben járt már Magyarországon.

A Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából szerveződő tárlaton további 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének gazdagságát. A kiállítási tárgyak az ország számos múzeumából érkeznek az egykori székesfővárosba, amelyek között ott lesznek az államalapító sírja körüli márványpadló darabjai, faragott kőtöredékek a király sírja környékéről. Könyvek, festmények, szobrok, ötvöstárgyak és még reklámplakátok is szerepelnek a tárlaton.

Az István, a szent király című kiállítás idejére több mint 800 év után ismét visszatér Székesfehérvárra a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje.

Smohay András hangsúlyozta: a múzeum 600 négyzetméteres kiállítóterében megpróbálnak teljes képet nyújtani az államalapító király legendájáról, keresztelésének történetéről, a korona felajánlás és szentté avatásának körülményeiről is.

Az augusztus 31-től látogatható tárlatra magyar és horvát szerzők közreműködésével katalógus készül, amelyben tanulmányok és leírások lesznek a kiállított tárgyakról.

MTI/para

Címkék: Szent István