42 ezer játékautomata-függő Csehországban

2013. szeptember 2. - 18:03 | Külföld

Mintegy 42 ezerre tehető azok száma Csehországban, akiknél játékautomata-függőség alakult ki, 350 ezer embernél pedig fennáll ennek a veszélye. Egyebek között ez derült ki az SC&C ügynökség felméréséből, amelyet a kormány megbízásából készített.

42 ezer játékautomata-függő Csehországban

Az országos kutatás előzetes eredményét Jindrich Voboril, a cseh drogellenes központ koordinátora hozta nyilvánosságra. A cseh kormányzat nemrégiben több hasonló felmérés és kutatás eredménye alapján úgy döntött, hogy a közeljövőben törvényesen is korlátozni fogja a játékautomaták üzemeltetését az egyes településeken.

"Az Európai Unión belül a Cseh Köztársaságban van a legtöbb játékautomata. Világviszonylatban is az elsők között vagyunk. Ennek számos egészségügyi és szociális következménye van, amelyek súlyos terhet jelentenek a társadalom, a családok és az egyének számára is" - jelentette ki újságírók előtt Voboril.

Voboril szerint Csehországban ma több mint 70 ezer játékautomata van üzemben, ezer lakosra átlagban 7,5 ilyen berendezés jut. "Más országokban tízezrekre jut ennyi játékautomata" - jegyezte meg.

Voboril leszögezte, hogy a játékautomata-függőség komoly problémákat okoz, amelyekkel az állam eddig nem foglalkozott kellőképpen. Úgy vélte, hogy a játékautomaták számának korlátozása következtében a játékosok egy része az interneten keres majd játéklehetőséget.

- mti/para -