"Az MTVA-nak nincs már szüksége gondolkodó emberekre, nekik csak katonák és szolgák kellenek"

2013. szeptember 3. - 19:19 | Külföld

Antal János (egykori) közmédiás újságíró otthagyta a munkahelyét. Három év után ő is rájött, hogy valami nem stimmel a főnökei körül - írta a Cink.hu-ra hivatkozva a Hír24.

Az MTVA-nal lassan már hagyománya lesz annak, hogy ha egy dolgozó felmond, akkor búcsúlevele valamelyik lapnál landol.

Ezeknek a leveleknek a közös jellemzőjük, hogy szinte mindegyiktől ugyanazt a a tartalmat kapjuk: hogy mennyire szakmaiatlan lett az MTVA, hogy nem lehet bírni az ott uralkodó nyomasztó légkört, hogy ilyen cenzúra talán még a kommunizmusban sem volt.

E levelek közös jellemzője továbbá, hogy a felháborodásún túl rendre kimaradnak belőlük például azok a magyarázatok, amelyek segítenének megérteni: a cenzúra legfőbb ellenzői miért csak most állnak fel a székükből. Az MTVA-s problémák ugyanis egyáltalán nem újkeletűek, sőt, Lomnici Zoltán 2011-es retusálása óta gyakorlatiilag mindenki tudja, hogy valami nagyon nincs rendben a közszolgálati média körül.

Arra Antal sem adott magyarázatot, hogy miért pont most állt fel, de legalább az előzményeket valamennyire megismerhetjük a leveléből. Eszerint korábban úgy volt, hogy műsort kap a rádiós hírszerkesztő, de nem kapott, sőt, lefokozták.

A levél alapján nagyjából ebben az időszakban érhette Antalt a megvilágosodás, hogy a közmédia bizony szakmaiatlan, és ő már nem is akarja a nevét adni ehhez a mocsokhoz. "Mert azzal a szemétbe dobna mindent, amiért harminc esztendőn keresztül dolgoztott". Az újságíró bátran fel is mondott, hogy aztán levelében elmondja, azt, amiről egyébként - rajta kívül - mindenki tudott.

- Az MTVA-nak nincs már szüksége gondolkodó emberekre, nekik csak katonák és szolgák kellenek, akik teljesítik "a legképtelenebb, szakmailag vagy morálisan vállalhatatlan elvárásokat"

- Egyfajta szakmai kontraszelekció alakult ki, a maga nagyon súlyos szakmai következményeivel

- A műsorstruktúra gerincének számító hírszolgáltatásban olyan emberek is meghatározó tényezővé léphetnek elő, akik a hírszakma alapvetéseivel sincsenek tisztában.

- Cenzúra van, annyira, hogy még őt is utasították, hogy melyik hírt hagyja ki, melyiket tegye előre, melyiket tegye át. A helyzet súlyos: Antal szerint ezt még a szocik sem engedték meg maguknak!

- Még Kádár alatt is jobb volt (Antal ezt egészen pontosan úgy fogalmazta meg: újra megjelentek a „repertoárban" a termelési hírek, amelyekre igazából csak a kádári érában volt megkülönböztetett kereslet)

A levél egy férfias kiállással, és egy drámai végkifejlettel zárul: Antal nemcsak az MTVA-tól válik meg, hanem az egész újságírói karrierjétől.

"Elhagyom a pályát is. Miattatok" - búcsúzott az egykori rádiós.

Hír24

Címkék: magyar közmédia