Kiegyenesítik a Costa Concordia hajóroncsát

2013. szeptember 6. - 19:58 | Külföld

Szeptember közepétől kezdődhet a másfél évvel ezelőtt a toszkán tengeren zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró kiemelése a vízből, amit a közeli Giglio-szigetének lakói és a természetvédők is aggodalommal kísérnek.

Kiegyenesítik a Costa Concordia hajóroncsát

"Megkezdődött a visszaszámlálás Giglio partjainál. Szeptember 14-től minden nap alkalmas lehet arra, hogy a Costa Concordiát talpra állítsuk. Az időjárástól függ, de szeptember végéig fel kell állítani a hajót, mielőtt még megváltozna a széljárás és rosszra fordulna az idő" – mondta Anna Maria Manzone, Giglio prefektusa az újságíróknak a hajóroncs “kiegyenesítéséről” tartott értekezlet után.

A precedens nélküli mérnöki-műszaki beavatkozás angolul a “parbuckling” nevet kapta. A hajóroncs felállítását a Titan Micoperi olasz-amerikai cég végzi a Costa Crociere hajótársaság és az olasz kormány finanszírozásával. A Costa Concordia felállítása több mint 500 millió euróba (150 milliárd forintba) kerül.

A 2012. január 13-án este zátonyra futott Costa Concordia a baleset óta a jobb oldalára dőlve fekszik a tengerben. A hajótestet az a két szikla tartja, melyek az ütközéskor szabályosan meglékelték a tengerjárót, amely így megtelt vízzel.

Tavaly nyár óta dolgoznak azon, hogy felállítsák a 114 ezer tonna súlyú, 289 méter hosszú, 35 méter széles hajót. Először a Costa Concordia alatti tengerfenékre egy 18 ezer tonna súlyú “pódiumot” építettek. Erre fogják ráállítani a felállított hajót.

A tengerből való kiemeléshez a hajónak a vízből kiemelkedő, bal oldalára végig acélhuzalokat és láncokat erősítettek, ezekkel húzzák majd fel a hajót. A hatalmas test felemeléséhez harminchat hidraulikus emelőtornyot építettek a hajótestre és a tengerbe. A hajó mozgatását szolgálja a Costa Concordia bal oldalára erősített tizenegy vízzel teli óriástartály is, melyek arra szolgálnak, hogy a súlyukkal megbillentsék a hajót.

"Ha minden rendben megy, a Costa Concordia 10-12 óra alatt feláll" – nyilatkozta Francesco Porcellacchi, a Costa Crociere mérnöke.

A szakértők sem titkolták azonban, hogy a rendkívüli beavatkozás eredménye kiszámíthatatlan minden előzetes számítógépes szimuláció ellenére. Mi van, ha a hajóroncs az emelés közben darabokra törik, vagy ha a mesterséges tengerfenék nem tartja meg a hajó súlyát? – tolmácsolták aggodalmaikat Giglio lakosai.

Attól is tartanak, hogy emelés közben a hajó lecsúszik a testet tartó sziklákról és a mélybe süllyed. A hajóroncs mellett hetven méter mély a tenger. Ettől félnek a természetvédők is. A felállítás után a hajót vagy a szicíliai Palermo vagy a toszkán Piombino kikötőjébe vontatják és szétszedik.

A Costa Concordián 32 ember veszítette életét, két holttest örökre a tengerben maradt.

(MTI)