Szíriával kezd az amerikai szenátus

2013. szeptember 7. - 07:33 | Külföld

Hivatalosan is beterjesztették a szíriai katonai beavatkozást engedélyező határozatot az amerikai szenátusban. Hétfőn ezzel a témával kezdik az őszi ülésszakot.

Harry Reid, a demokrata szenátorok vezetője egy rövid ülés során nyújtotta be a dokumentumot. A képviselők öthetes szünet után hétfőn térnek vissza, és rögtön a katonai beavatkozás megvitatásával indítják az őszi ülésszakot. A határozatról előreláthatólag szerdán szavaznak. A felsőház mélyen megosztott a damaszkuszi kormány állítólagos vegyifegyver-támadását büntető csapásmérés kérdésében, bár annak külügyi bizottsága a héten 10:7 arányban jóváhagyta a beavatkozást.

A külügyi bizottság kompromisszumos határozatban 60 napra korlátozva engedélyezné az Egyesült Államoknak a katonai akciót, amely bizonyos feltételekkel és csak egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A testület egyúttal kizárta szárazföldi erők "hadműveletekben történő" bevetését Szíriában. Barack Obama amerikai elnök kedden beszédet intéz a nemzethez a szíriai beavatkozás kérdésében.

(MTI)