Szíria - Az amerikai támadás elmarad, ha átadják a vegyi fegyvereket...

2013. szeptember 9. - 12:24 | Külföld

Az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn Moszkvában ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól.

Szíria - Az amerikai támadás elmarad, ha átadják a vegyi fegyvereket...

"Nincs alternatívája a válság békés rendezésének Szíriában, különösen nem katonai intervenció útján" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel folytatott tárgyalásokon. Ez különösen nem lehet külső intervenció útján végrehajtott katonai megoldás - figyelmeztetett.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja - mondta Lavrov.

"Arra fogunk törekedni, hogy megszerezzük az ellenzék egyetértését ezzel a kezdeményezéssel, s hogy hajtsa végre a 2012. június 30-i genfi nyilatkozatban foglaltakat" - mondta Lavrov, aki reményének adott hangot, hogy végre az ellenzék is beleegyezik a békeértekezleten való részvételbe.

Az orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten felszólította az Egyesült Államokat, hogy a "Genf-2" békeértekezlet előkészítésére, s ne egy hadműveletre összpontosítsa erőfeszítéseit. Moszkva fontosnak tartja, hogy ne engedjék meg "a katonai forgatókönyv" érvényesülését Szíriában.

"Oroszország határozott lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy végletesen kiéleződjék a helyzet a Közel-Keleten" - mondta Lavrov. Hangsúlyozta, hogy mindkét fél meggyőződése szerint a válság politikai rendezésének lehetőségei még nem merültek ki.

"Felszólítjuk a szíriai kormányt és ellenzékét, hogy közös erőfeszítéssel űzzék ki a terroristákat országukból" - hangsúlyozta Lavrov.

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság békés megoldásáról tárgyalnának. "Lehetséges azonban, hogy elrepül egy rakéta, és meghiúsítja a konferenciát" - figyelmeztetett.

A két miniszter sürgette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői térjenek vissza Szíriába és folytassák a vegyi fegyverek alkalmazásának vizsgálatát. A szíriai külügyminiszter szerint az Aszad-kormány kész fogadásukra.

Valíd Moallem Bassár el-Aszad szíriai elnök üdvözletét és háláját tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Szíriával kapcsolatban elfoglalt álláspontjáért. "Oroszországnak fontos szerepe van az agresszió megelőzésében" - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy Barack Obama amerikai elnök a szíriai hadsereg meggyengítésével az al-Kaida terrorszervezetet erősíti. Dicsérte az amerikai népet, amiért fellép a háború ellen, és "lelkesítőnek" nevezte, hogy az európai országok többsége is kiállt az agresszióval szemben.

- mti/para -