Egy tüntető halála miatt újabb összecsapások Törökországban

2013. szeptember 11. - 08:58 | Külföld

Tüntetők százai csaptak össze rendőrökkel kedden Törökország több városában, miután eltemették az előző napon vélhetően rendőri brutalitásnak áldozatul esett fiatalembert.

Hétfő este halt meg egy 22 éves fiatalember a rendőrökkel való összecsapásban Antakya városban, ahol tüntetést szerveztek a júniusi kormányellenes zavargások áldozatainak emlékére. A fiatalembert a fején találta el egy könnygázgránát, kórházba szállították, de ott belehalt sérülésébe.

Ennek az esetnek a nyomán azonnal újabb tiltakozó akciókat hirdettek az internetes közösségi portálokon Isztambulban, Ankarában, Szmirnában és több más városban. Így kedden is több városban összecsaptak a tüntetők a rendfenntartó erőkkel, a rendőrök ismét könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tüntetők feloszlatására.

A fiatalember halála azért is fokozza a feszültséget, mert a rendőrség egészen mást állított közleményében, mint a szemtanúk. A hatóságok szerint a fiatalember elesett, és a rendőröknek a hivatalos álláspont szerint nem volt közük a halálához.

(MTI)