Szíria átadja vegyi fegyvereit

2013. szeptember 12. - 18:18 | Külföld

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, de a döntést nem az amerikai katonai fenyegetés, hanem Oroszország javaslata befolyásolta - erősítette meg Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

Szíria átadja vegyi fegyvereit

"Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést" - idézte a szíriai elnököt az Interfax orosz hírügynökség a hírtelevízióban elhangzottak alapján.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azonban kétli, hogy Szíria teljesítené az orosz javaslatban foglaltakat. Erdogan szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök csak időt akar nyerni az újabb "mészárlásokra".

"Az Aszad-rezsim eddig sem tartotta be egyetlen fogadalmát sem, mindig csak időt akart nyerni az újabb mészárlásokra, és most is ezt teszi" - mondta a török kormányfő egy Isztambulban tartott beszédében. Hozzátette, kétli, hogy a vegyi fegyverekre vonatkozó ígéreteiket betartanák.

A Szíriával szomszédos Törökország azonban azon a véleményen van, hogy az arab országban nagyszabású katonai beavatkozást kell végrehajtani, és meg kell dönteni Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

(MTI)

Címkék: Bashar Asszad