Alkotmányba foglalná a Fidesz a rezsicsökkentést, mert "a szocialistákban nem lehet bízni"

2013. szeptember 20. - 18:55 | Külföld

A Fidesz-frakció a következő két hétben kikéri a kormány véleményét és eldönti, hogy javasolja-e a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását.

Ezt Rogán Antal a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője jelentette be pénteken, Budapesten újságírók előtt.

A politikus szerint az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy az alaptörvényben kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a nonprofit közműszolgáltatókról szól és megtiltaná, hogy a "rezsiszolgáltató cégek komoly profitot számítsanak fel".

Kiemelte, a lépésre azért van szükség, mert a "szocialisták nem megbízhatóak". Vagyis bár szerinte "egyáltalán nem biztos", hogy az MSZP kormányzati lehetőséghez jut jövőre, mégis garantálni kell, hogy a gyakran monopol helyzetben lévő magánközmű-szolgáltatók később ismét óriási haszonra tegyenek szert.

Rogán Antal kifejtette, a Fidesz-frakcióban "komoly vita" alakult ki a kérdésről, "ugyanis képviselőtársaim túlnyomó többsége azt mondja, hogy nem lehet bízni a Magyar Szocialista Pártban". A szocialista kormányok "drasztikusan emelték a rezsi árát" - fogalmazott, példaként említetve, hogy 2002-2010 között úgy emelkedett háromszorosára a gáz ára, hogy azt megelőzően Lendvai Ildikó "hangzatosan és nyilvánvalóan" ígérte az ellenkezőjét.

A frakcióvezető elmondta, személy szerint támogatja az alkotmányos védelem bevezetését.

Kérdésre válaszolva közölte, az Országgyűlés legkésőbb tavasszal fogadhatja el a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt.

MTI/para