A Szentszék nagyra értékeli a magyar-vatikáni szerződés módosítását

2013. szeptember 23. - 10:04 | Külföld

Az egyházi diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a Szentszék igen nagyra értékelte a magyar-vatikáni szerződés részleges módosításáról a közelmúltban született kormánydöntést.

A Szentszék nagyra értékeli a magyar-vatikáni szerződés módosítását

Erről Semjén Zsolt hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. Kiemelte: a változásokról múlt heti vatikáni látogatásuk során tájékoztatták a Szentszéket.

A módosítások értelmében biztosítják az egyenlő finanszírozást a megváltozott körülmények között, valamint a katolikus felsőoktatás megfelelő finanszírozását. Kitér továbbá a módosítás a hitoktatás megfelelő pénzügyi fedezetére, a csoportlétszámoktól a hitoktatók díjazásáig.

Felidézte: azért kellett áttekinteni a vatikáni megállapodást, mert új alkotmány és egyházi törvény született, teljesen átalakult a közoktatás rendszere, és mások az adótörvények. A szöveget a kormány és a Szentszék egyaránt jóváhagyta, hamarosan megtörténik az aláírása, a parlament általi ratifikálása és az okmánycsere - jelezte Semjén Zsolt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese rámutatott: a megbeszélések egyik és legfontosabb súlypontja volt, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulójára, 2016-ban magyarországi lelkipásztori látogatásra hívja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a pápát, amihez csatlakozik a magyar állam is. Ezt tolmácsolta Áder János köztársasági elnök.

- mti/para -