Amerikai költségvetési vita - A képviselőház szembement a szenátussal, közeleg a fizetésképtelenség!

2013. szeptember 29. - 12:55 | Külföld

Újabb lépéssel közelebb került a fizetésképtelenséghez az Egyesült Államok szövetségi kormánya, miután a republikánus többségű képviselőház a demokrata szenátust felülírva ismét olyan átmeneti költségvetést fogadott el vasárnap hajnalban, amely megvonná a finanszírozást Barack Obama elnök egészségügyi reformjaitól.

Amerikai költségvetési vita - A képviselőház szembement a szenátussal, közeleg a fizetésképtelenség!

A legközelebb hétfő délután ülésező szenátus demokrata frakciója és a Fehér Ház már korábban jelezte, nem fogják elfogadni a kormánykiadások finanszírozásának folytatását lehetővé tévő törvényjavaslatot, amennyiben az megvonja a támogatást az Obamacare néven ismert egészségügyi csomagtól.

Az Egyesült Államokban október 1-jén kezdődik a 2014-es pénzügyi év, azonban a washingtoni törvényhozás még nem fogadott el szövetségi költségvetést az időszakra. Ha a kongresszus keddig nem tud megállapodni az év végéig szóló áthidaló büdzséről, akkor az amerikai szövetségi kormány fizetésképtelenné válik.

Az egészségügyi reform pénzügyi hátterét megvonó Obamacare-kiegészítést 231-192 arányban, a pártvonalak mentén (azaz republikánus szavazatokkal, a demokraták ellenében) fogadta el a képviselőház. Az alsóház már szeptember 20-án is elfogadott egy hasonló költségvetést, de a felsőház 27-én "visszarakta" a törvénybe az Obamacare finanszírozását. Ezt törölte ki most újra a képviselőház, és ezzel a lépéssel már csak kevesebb mint 48 óra maradt az egyre valószínűtlenebbnek tűnő kompromisszumra a súlyos következményekkel fenyegető politikai hazárdjátékban.

Ha nincs döntés, bezár a legtöbb szövetségi intézmény

Ha a törvényhozás két kamarája keddig nem jut egyezségre a kérdésben, akkor időlegesen bezár a legtöbb szövetségi intézmény, és csak az állam alapvető működéséhez legszükségesebbek folytatják munkájukat. A képviselőház - készülve az Amerikában shutdownnak nevezett eshetőségre - vasárnap elfogadott egy törvényt, amely október 1-je után is biztosítaná a katonák fizetésének folyósítását.

A vita középpontjában álló, hivatalosan betegvédelmi és megfizethető betegellátási törvénynek (PPACA) nevezett egészségügyi csomag célja, hogy legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjessze ki az ellátást. A terv Barack Obama elnök politikai programjának központi eleme, de a republikánusok már 2010-es elfogadása óta próbálják elkaszálni a törvényt, mivel az szerintük túlzottan beavatkozik a piaci viszonyokba, és a kelleténél terebélyesebb jóléti állam kiépítése irányába mutat.

Az eredeti tervek szerint 2014-ben életbe lépő törvény legfőbb ellenzői a minél kisebb államért küzdő, az amerikai konzervatívok körében egyre népszerűbb Tea Partyhoz köthető republikánus képviselők.

A Fehér Ház korábban közölte: az Obamacare eltörlésének vágya egy "szűk ideológiai program előmozdítását célozza, amely kockázatot jelent a gazdaságra és a középosztály érdekeire".

Az elnöki hivatal világossá tette, hogy nem hagyja meghiúsítani a reformot, amely tavaly júniusban túlélte a republikánusok próbálkozását, hogy a Legfelsőbb Bíróság minősítse alkotmányellenesnek.

A látszólag feloldhatatlan szembenállás okozta helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az amerikai adósságállomány a pénzügyminisztérium szerint el fogja érni a 16,7 milliárd dolláros "plafont", vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerint "nagyon súlyos következményei" lehetnek a szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának, illetve annak, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon emeléséről.

2011-ben már kis híján technikai csődöt jelentett az USA

A mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a 2011-es helyzetre, amikor az ellenérdekelt feleknek az adósságplafon megemelésével kapcsolatos szembenállása kis híján technikai csődbe juttatta az Egyesült Államokat, ami megrendítette az amerikai gazdaságba vetett nemzetközi bizalmat.

Legutóbb 1995. december 16. és 1996. január 6. között állt le az amerikai szövetségi kormány, szintén egy költségvetési vita miatt. Akkor a republikánusok rosszul jöttek ki a dologból, mivel népszerűségük megszenvedte a lépést, Bill Clinton demokrata elnököt pedig nem sokkal később elsöprő többséggel választották újra. Elemzők szerint a fő kérdés most is az, hogy a republikánusok hajlandóak-e bevállalni a potenciálisan megosztó lépést ideológiai okokra hivatkozva.

MTI/para