Felkerült Hernádi Zsolt az Interpol vörös listájára

2013. október 2. - 18:10 | Külföld

A körözési adatlap szerint az 52 éves, magyar állapolgárságú, tarjáni születésű Hernádi Zsolt Tamást megvesztegetéssel vádolják a horvát büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusának megfelelően. Az adatlap arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valakinek információja van Hernádiról, akkor jelezze azt a rendőrségen.

Felkerült Hernádi Zsolt az Interpol vörös listájára

Közben a magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elleni európai elfogatóparancs ügyében, melyet a szokásos eljárásnak megfelelően továbbított az igazságügyi tárcához - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI érdeklődésére.

"A horvátok megkeresése horvát nyelven megérkezett a rendőrségre, azt az eljárásrendnek megfelelően a rendőrség továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak" - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálat arra a kérdésre, hogy Hernádi Zsolttal kapcsolatban a magyar hatóságok kaptak-e Interpol körözést, illetve európai elfogatóparancsot.

A kormány az ügy kapcsán ma kora délután közleményt adott ki. Ebben arra kérik a Molt, fontolja meg az INA-részvények eladását. Percekkel a közlemény megjelenése után Baló György Vágó Attilát, a Concorde Értékpapír vezető elemzőjét kérdezte arról, mi lehet ennek a következménye.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat és korábban azt közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A Mol-INA ügy kapcsán korrupció miatt tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert egy horvát bíróság egy ével ezelőtt.

A napokban a zágrábi megyei bíróság elrendelte Hernádi előzetes letartóztatását a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

Az ügyészség azért kérte a fogva tartást, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést, korábban pedig a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást, és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket.

A Mol-csoport jogi igazgatója a napokban az őrizetbe vétel elrendelését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte.

A magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A Központi Nyomozó Főügyészség 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.

MTI/Hír24