Egy héten belül 7,675 milliárd eurót fizetnek vissza a bankok az Európai Központi Banknak

2013. október 4. - 17:56 | Külföld

Folytatják hiteleik megfizetését az európai bankok az Európai Központi Banknak (EKB), amely a gazdasági válság idején sietett az európai bankszektor megsegítésére. A következő héten 7,675 milliárd eurót fognak visszafizetni a kötelező határidő előtt a bankok az EKB-nak.

Az EKB pénteki közleménye szerint a fölös likviditás a kontinensen most 217 milliárd euró körül van, közel a 2011-es szinthez, amikor az EKB 1000 milliárd eurónyi olcsó hitellel árasztotta el a pénzpiacot, hogy csökkentse a pénzintézetek finanszírozási gondjait.

Amikor a fölös likviditás - tehát az a pénzmennyiség, ami meghaladja a bankok napi finanszírozási szükségleteit - eléri a 100-200 milliárd eurós szintet, a bankközi kamatok is emelkedni kezdhetnek. Az EKB figyelemmel kíséri ezt a folyamatot, mert a magasabb kamatok alááshatják az euróövezetben kibontakozó gazdasági növekedést.

Mario Draghi, az EKB elnöke szerdán hangsúlyozta, hogy figyelik a piaci reakciókat, és készek bármilyen eszközzel közbeavatkozni, ha az szükségessé válik.

Az EKB-tól 2011 decemberében és 2012 februárjában kérhettek olcsó kisegítő hiteleket az európai bankok, ezeknek a hiteleknek az első visszafizetési határideje 2015 januárjában jár le. Az EKB adatai szerint a kihelyezett hitelek harmadát már visszafizették a pénzintézetek.

MTI/para