Életben volt az egyik halottnak vélt afrikai menekült

2013. október 4. - 07:57 | Külföld

Egy élő fiatal nőt találtak a Lampedusa szigetére vitt holttestek között - jelentette csütörtök este az olasz hírügynökség.

Életben volt az egyik halottnak vélt afrikai menekült

Egy mentős vette észre, hogy a nő még lélegzik, noha a mintegy száz holttest közé helyezték. Helikopterrel azonnal a szicíliai Palermo egyik kórházába vitték. A nevét nem közölték. Eritreából indult, és annyira legyengült, hogy csak pár szót tudott mondani angolul. A húszas évei elején járhat.

A helikopter egy nagyon fiatal várandós nőt, és egy 16 éves harmadik menekültet is Szicíliába vitt. Az ő állapotuk annyira súlyos volt, hogy újra kellett éleszteni őket.

A halottnak hitt nőnek tüdőgyulladása van. Mindhárman sok vizet nyeltek, de gázolajat is, amely a hajójukból folyt ki.

A Líbiából indult, 20 méter hosszú hajón közel ötszáz afrikai - főleg szomáliai és eritreai - menekült utazott, de a járműbe víz kezdett szivárogni, majd kigyulladt, amikor segélykérő jelzőtüzeket gyújtottak a fedélzetén az éjszakában. Később elsüllyedt Lampedusa partjától fél kilométerre. A nap folyamán 133 holttestet találtak a tengerben, több mint 150 embert kimentettek, de mintegy kétszázat továbbra is eltűntként kezelnek.

Túlságosan szigorú a bevándorlási politika?

A migránsok emberi jogaival foglalkozó ENSZ-jelentéstevő szerint a túlságosan szigorú bevándorlási politikának is felelőssége van abban, hogy a csütörtöki lampedusai katasztrófához hasonlók történhetnek.

Az ENSZ-közgyűlés helyszínén nyilatkozva Francois Crépeau úgy vélte, hogy a legalább 133 halálos áldozatot követelő olaszországi tragédia is elkerülhető lett volna. Úgy fogalmazott, hogy tragédiák bekövetkeztével fenyeget az, ha az illegális bevándorlást kizárólag megtorló intézkedésekkel akarják kezelni.

A történtek miatt péntekre nemzeti gyászt rendeltek el Olaszországban. Az Európai Bizottság illetékese, Cecilia Malmström úgy reagált, hogy az uniós tagállamoknak olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek kifejezik, hogy szolidárisak a migránsokkal és azokkal az országokkal is, amelyek a bevándorlók mind nagyobb tömegével kénytelenek szembenézni.

Az ENSZ-illetékes Crépeau azt hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás önmagában nem minősül fenyegetésnek vagy bűncselekménynek sem az emberek testi épsége, sem a tulajdonjog, sem a közbiztonság szempontjából. Bírálta, hogy számos európai ország túlságosan szigorú az illegális bevándorlókkal szemben. Úgy vélte, hogy amikor ezek az országok lezárják határaikat a bevándorlók elől, azzal az embercsempészeknek és -kereskedőknek adnak nagyobb hatalmat.

Crépeau szerint büntetni kellene azokat a munkaadókat is, akik feketén dolgoztatva kizsákmányolják a bevándorlókat. A politikának pedig befogadóbbnak kellene lennie a különböző kultúrák iránt, az egyes országoknak el kellene fogadniuk a társadalmi sokszínűséget.

(MTI)