Másfél évre ítéltek egy magyar csalót Virginiában

2013. október 4. - 16:33 | Külföld

Másfél évi, szövetségi börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy magyar állampolgárságú csalót a Virginia állambeli Norfolkban - közölte pénteken internetes kiadásában a The Virginian-Pilot című napilap.

A 28 éves R. A.-t elektronikus eszköz segítségével elkövetett, csalásra irányuló összeesküvés vádjában találták bűnösnek. A férfi, aki a bírósági dokumentumok szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet közvetítője volt, 20 olyan ember megkárosításában vett részt, akik az internetes árverési oldalakon gépkocsit, motorcsónakot vagy más szabadidős járművet akartak vásárolni.

Feladata az volt, hogy begyűjtse az áldozatoktól amerikai bankszámlákra befutott átutalásokat és hogy azokat Magyarországra, Romániába, Ukrajnába, illetve más európai és ázsiai országokba továbbítsa. Az ügyletek lebonyolításához hamis útleveleket mutatott be a norfolki és Virginia Beach-i bankfiókokban.

A férfi korábban a pincérként dolgozott a luxushajókat üzemeltető Carnival Cruises nevű vállalatnál, négy hónap alatt félmillió dollár eltulajdonításában vett részt, amiből 10 százalék volt a jutaléka.

A védelem szerint a magyar férfi eredetileg nem tudott arról, hogy egy bűnszövetkezetnek dolgozik és tavaly abban a tudatban érkezett az Egyesült Államokban, hogy törvényes álláshoz jutott. Amikor rájött, hogy mibe keveredett bele, ki akart szállni, de a bűnszövetkezet megfenyegette.

R. A. tolmács segítségével bocsánatot kért a károsultaktól.

MTI/para

Címkék: börtönbüntetés