Pravda: az euroszkeptikusokra is szüksége van az EU-nak

2013. október 4. - 15:37 | Külföld

Nem érdemes elítélni Václav Klaus volt cseh államfő kritikus véleményét az Európai Unióról, mert az uniónak az euroszkeptikusokra is szüksége van - írta a Pravda pénteken.

Pravda: az euroszkeptikusokra is szüksége van az EU-nak

A kormányközeli napilap Klaus csütörtökön elhangzott javaslatára reagált, miszerint Csehországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy Klaus ugyan megtette javaslatát, de semmiféle alternatív megoldást nem tett le az asztalra.

"Értelmetlen lenne Klaus szavait egyszerűen elítélni. Még ha az EU tökéletes projekt lenne is - és mindnyájan tudjuk, hogy nem az - akkor is szüksége van ellenzékre. Szükséges, hogy legyenek euroszkeptikusok is, akik felhívják a figyelmet az európai gondolatok hibáira, tökéletlenségére" - mutat rá a Pravda. Leszögezi: az EU további fejlődéséről szóló eszmékről és elképzelésekről sokkal inkább a realitás talaján, semmint hangzatos populista szólamok szintjén kellene vitázni.

Klaus felhívása, hogy Csehország lépjen ki az EU-ból, nem meglepetés a politikus unióval kapcsolatos korábbi nyilatkozatait ismerve.

A cseh exállamfő azonban semmiféle alternatívát nem rajzolt meg. "Lépjünk ki az unióból, ez Klaus A betűje. Arról, mi lehetne a B betű, nem sok szó esik. Hogyan működne tovább az ország? Mi az alternatíva? Szükség van-e arra, hogy teljes egészében megszűnjön az EU, vagy valami maradhat belőle?" - sorolja a kérdéseket a lap.

Az újság egy karikatúrát is közöl Klausról "Fő, hogy mindenütt írjanak rólam. Azt szeretem!" - aláírással jelezvén, hogy a volt cseh államfő szereti, ha a figyelem középpontjában van.

(MTI)