Aradi vértanúk - Berényi: Méltóságunkat megőrizve ellen kell állni az elnyomásnak

2013. október 6. - 18:19 | Külföld

Szembenézni a kihívásokkal és méltóságunkat megőrizve, ellenállni az elnyomásnak, ez az aradi tizenhármak mártírhalálának üzenete a felvidéki magyarság számára - hangoztatta Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke vasárnap Hetényben (Chotín) a nemzeti gyásznap alkalmából rendezett megemlékezésen.

Az MKP politikusa a Komáromi járásban lévő Hetény község emlékparkjában felállított kopjafánál mondott beszédében azt hangoztatta: az aradi vértanúk emelt fővel, emberi méltóságukból nem veszítve viselték el a rájuk kiszabott ítéletet. Egyikük sem hátrált meg és nem fordult szembe korábbi tetteinek üzenetével, ami emberi nagyságuk bizonysága - jegyezte meg.

"Az aradi vértanúk tettei azt az üzenetet hordozzák, hogy a felvidéki magyarságnak is méltósággal kell viselnie a sorsát, szembe kell néznie a kihívásokkal és megfelelő lelki erővel ellent kell állnia az elnyomásnak" - hangsúlyozta Berényi József. Rámutatott: az aradi vértanúk életükkel és mártírhalálukkal is egy olyan erkölcsi erőt adtak a nemzetnek, amely annak ellenére, hogy a forradalmat leverték, megtartó erővé vált a következő generációk számára.

Pozsonyban az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezések hagyományos helyszínén a kecskekapui evangélikus temetőben, a vértanúhalált halt báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál idézték fel az aradi vértanúk és a szabadságharc emlékét vasárnap. "Jogos harc sosincs hiába és a levert forradalom is előmozdítja a történelmet" - hangsúlyozta itt elmondott ünnepi beszédében Kovács László tanár és történész, a rendezvény szónoka. Hozzátette: október hatodika a nemzetre hagyta a dicsősség örökségét, ugyanakkor annak kötelességét is, hogy megértsük a győzelem okain túl a vereség okait is, s míg az egyikből erőt, a másikból tanulságot kell merítenie a magyarságnak.

A nemzeti gyásznapon, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékezve, Pozsonytól a kelet-szlovákiai Margonyáig tucatnyi településen tartottak és tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezéseket.

MTI/para