Már jövőre szavazhatnának a britek arról, hogy az EU-ban kívánnak-e maradni

2013. október 6. - 19:00 | Külföld

A tervezettnél három évvel hamarabb, már jövő őszre kiíratná a brit EU-tagságról megígért népszavazást a kormányzó Konzervatív Párt, a toryk egyik tekintélyes alsóházi képviselője.

Már jövőre szavazhatnának a britek arról, hogy az EU-ban kívánnak-e maradni

David Cameron brit miniszterelnök januárban jelentette be, hogy a brit választók 2017-ben népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról, ha a Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választások után kormányon marad. Cameron akkori előterjesztése szerint a brit kormánynak a referendum előtt azonban meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val, annak érdekében, hogy a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket "haza lehessen telepíteni" Brüsszelből.

A britek a tárgyalások eredményének ismeretében dönthetnének a referendumon arról, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU tagja maradjon-e.

Az alsóházi tory pártcsoport EU-szkeptikus jobbszárnyának egyik prominens alsóházi képviselője, Adam Afriyie azonban vasárnap - szembefordulva saját kormányával - bejelentette, hogy a jövő héten módosító indítványt terjeszt be a népszavazásról szóló, novemberben a ház elé kerülő törvénytervezethez, megpróbálva elérni, hogy a kormány 2017 helyett már 2014 októberére, vagyis még a következő brit parlamenti választások előtt kiírja az EU-referendumot.

Afriyie fő érve szerint a brit választók nem bíznak abban, hogy egyáltalán lesz népszavazás, ha a kormány azt a választások után akarja megtartani, hiszen addig "nagyon sok minden változhat".

A képviselő - aki a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglapnak írt cikkében hirdette meg kezdeményezését - kifejtette azt is, hogy szerinte csak egy korai népszavazási dátum kijelölésével lehet lendületbe hozni a tárgyalásokat Brüsszellel Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszeréről.

Afriyie - a Konzervatív Párt első fekete bőrű alsóházi képviselője, aki visszatérő brit sajtótalálgatások szerint miniszterelnöki ambíciókat táplál - hozzátette: mivel a brit EU-tagságról szóló legutóbbi népszavazást 1975-ben tartották, a 18 és 56 év közötti korosztályba tartozó 33 millió britnek még soha nem nyílt módja arra, hogy a szavazófülkékben fejtse ki véleményét.

A Downing Street szóvivője közölte, hogy a kormány "semmilyen körülmények között" nem engedi Afriyie módosítási indítványának elfogadását, mivel 12 hónap alatt képtelenség lebonyolítani a tárgyalásokat Brüsszellel az EU-hoz fűződő brit viszonyrendszer átrendezéséről.

A Mail on Sunday által idézett kormányzati tisztviselők nem hivatalosan utaltak arra, hogy Cameron kész akár az egész népszavazási törvénytervezet visszavonására is, ha Afriyie indítványát az alsóház elfogadja.

MTI/para