Elfogtak egy terrorcselekményekért 34 éve körözött ETA-tagot

2013. október 9. - 07:42 | Külföld

Elfogták kedden Belgiumban az ETA baszk szakadár szervezet egyik feltételezett tagját, akit 1979 óta köröztek több gyilkossági ügyben - jelentette be a spanyol belügyminisztérium.

Az 55 éves María Natividad Jauregui Espinát, alias Peponát Gentben tartóztatták le két európai elfogató parancs keretében, amelyek közül az egyiket gyilkosságok, a másikat terrorista cselekmények gyanúja miatt adtak ki a nő ellen.

Pepona 1981 januárja és júliusa között a Baszk Haza és Szabadság (ETA) Vizcaya nevű rohamosztagának tagja volt, és társaival együtt több terrortámadást követett el a spanyol biztonsági erők ellen. Megöltek két rendőrt, a polgári védelem két tagját és két katonát, valamint a biztonsági erők több más tagját súlyosan megsebesítették - olvasható a minisztérium közleményében.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott ETA több mint 40 éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, és 829 ember haláláért felelős. Miután a szervezet - sok tagjának elfogása miatt - nagyon meggyengült, 2011. október 20-án bejelentette, hogy végleg felhagy az erőszakkal, a fegyvert azonban azóta sem hajlandó letenni, és nem hajlandó feloszlani.

MTI/para

Címkék: ETA, terrorizmus